14:31 / 06.03.2018.

Autor: E.L.S./S.B./HRT

Raspjevane klapašice sa sjevera i juga

-

-

Foto: - / -

Postignuća sa seminara klapašice su pokazale zajedničkim koncertom - na radost Daruvarčana.

Jedinstven projekt u Hrvatskoj - seminar ženskog klapskog pjevanja ne organizira se u Dalmaciji nego u zapadnoj Slavoniji - u Daruvaru. I to zahvaljujući tamošnjoj ženskoj klapi Stentoria, koja je drugu godinu okupila vrsne predavače - voditelje klapa i pjevačice iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore.

Raspjevale se klapašice sa sjevera i juga - 80 žena usavršavalo se u pjevanju tradicijskih i novih dalmatinskih pjesama i u to usred kontinentalne Hrvatske - u Daruvaru.

Problem kontinentalnih klapa je upravo taj što nemamo stručnih voditelja koji su Dalmatinci, koji to znaju, koji su odrastali u tim uvjetima i zato je ovo prilika koji nemaju takvog umjetničkog voditelja da čuju kako se izgovara neka riječ, primjerice, na Lastovu. A Daruvar kao takav želimo pozicionirati kao kontinentalni centar ženskog klapskog pjevanja, objasnila je Romana Herout, organizatorica, voditeljica Ženske klape Stentoria Daruvar.

U tome uspijevaju zahvaljujući suradnji s našim poznatim etnomuzikologom Joškom Ćaletom. A u Daruvaru je pomagalo i petero vrsnih stručnjaka.

Da se ženski klapski pokret iz Dalmacije naveliko širi, ne samo na kontinentalnu Hrvatsku nego i na inozemstvo, pokazao je i ovaj seminar. Iz Munchena je stigla rođena Splićanka, osnivačica tamošnje nove ženske klape.

Nijemci jako vole klapsko pjevanje, pogotovo ovi koji dolaze u Dalmaciju, tako da često dobivam mailove sa upitima - kad su koncerti, javite nam, postoji veliki interes, kaže Hrvatica s njemačkom adresom, Dijana Grubić.

Postignuća sa seminara klapašice su pokazale zajedničkim koncertom - na radost Daruvarčana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!