Raste broj ovisnika

08.02.2023.

20:01

Autor: Ruža Ištuk/I.B./Dnevnik/HRT

Zagreb vodeći grad u Hrvatskoj po stopi ovisnika

Zagreb vodeći grad u Hrvatskoj po stopi ovisnika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kliničku sliku nacije narušavaju ovisnosti o drogama, cigaretama, alkoholu, kockanju, a velik su problem i poremećaji prehrane. U Hrvatskom saboru prihvaćena je Nacionalna strategija borbe protiv ovisnosti, čemu će pridonijeti i novoosnovana Hrvatska udruga za smanjenje šteta po zdravlje.

Zdravlje društva narušeno je, broj ovisnika raste.

- Zadnjih pet do šest godina imamo jedan kontinuirani uzlazni trend konzumacije različitih sintetičkih droga, pretežito stimulansa. Govorim o amfetaminima, ectasyju i uzlazni trend uzimanja kokaina, čak možemo govoriti o uzlaznom trendu od čak nekoliko puta, istaknuo je pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

U Hrvatskoj je oko 250.000 alkoholičara, svaki treći Hrvat puši, a ovisnost o kocki i klađenju razara mnoge obitelji.

- Hrvatska je, ja kažem, već dominantno buprenofinska zemlja, puno je buprenofin potentniji, kretivniji i bolji za pacijente u odnosu na metadon kao substitucijsku terapiju, ističe pročelnik Zavoda za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. sc. Ante Bagarić.

Mnogi nepropisno uzimaju pojedine terapije.

- Mi govorimo već nekoliko godina o potencijalnom problemu prekomjernog korištenja lijekova za smirenje i za spavanje. To nije samo hrvatski problem, naglašava mag. pharm. Jasminka Vugec Mihok.

U rješavanju problema pomoći će i novoosnovana Hrvatska udruga za smanjenje šteta po zdravlje.

- Treba ići na "harm reduction" principe jer ove naše metode "prestanite svakako piti, prestanite pušiti" očito ne funkcioniraju, smatra predsjednik Hrvatske udruge za smanjenje šteta po zdravlje Ranko Stevanović.

U zadnjih dvadesetak godina pojavilo se dvadesetak novih ozbiljnih ovisnosti, a neke procjene govore da je stotinjak novih ovisnosti.

U industriji ljepote tanka je granica između trenda i ovisnosti.

- Mlade, lijepe, prekrasne žene od sebe rade - možda nešto što nije toliko privlačno ja bih rekao, maksimalno privlače pažnju, možda to i žele, ali činjenica je da se treba zamisliti oko toga, smatra predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu Željko Rotim.

Razloga za zabrinutost je i previše.

- Ono što je u biti nekakav odgovor na cijelu tu problematiku - mogla bi dati nova nacionalna strategija koja će se baviti svim ovisnostima, ističe pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.

Prijedlog je prihvaćen, rasprava u saboru zaključena, a podrška u borbi protiv ovisnosti neupitna.

129 glasova za, dakle jednoglasno je donešena nacionalna strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!