Raste broj zaraženih streptokokom, posebno su ranjiva djeca

06.02.2023.

08:12

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.V.

Raste broj zaraženih streptokokom

Raste broj zaraženih streptokokom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Hrvatskoj raste broj zaraženih streptokokom. Ta bakterija odnijela je život pet osoba u protekla dva tjedna. To je najviše u posljednjih sedam godina. Zašto je tako opasna, koji su uzroci, koji simptomi, na što treba pripaziti, obolijevaju li više odrasli ili djeca za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" otkrili su infektolozi prim.dr.sc. Srđan Roglić i prof. dr.sc. Bruno Baršić.

- To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije, rekao je Baršić, infektolog KB Dubrava.  


- Ako govorimo o streptokoknoj angini to je više bolest djece nego odraslih. Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidencija u odraslih nego kod djece, nadovezao se Roglić,  pročelnik odjela za malu djecu s jedinice za intenzivno liječenje u bolnici "Fran Mihaljević".


Kao i kod svih kapljičnih infekcije, upozorava Baršić, treba izbjegavati bliski kontakt, nositi maske i imati dobru higijenu ruku. Posebno je to bitno jer u zadnje vrijeme više i teže obolijevaju djeca. 


- Ono što se prvo primijeti u drugim europskim zemljama pa i u Americi je povećani broj, ne samo u ove dvije pandemijske godine nego i period prije pandemije, streptokoknih infekcija i drugih virusnih respiratornih infekcija. Ne znamo zašto je tome tako. Bila je teza da se pojavio novi soj ili da je neki drugi raspored sojeva. Međutim, ispitivanja to nisu dokazala, rekao je Roglić.


Doktori upozoravaju da je streptokok, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije jer uzrokuje širok dijapazon bolesti. 


- Najčešće su to upale grla. Ne mogu reći da roditelj može razlikovati streptokoknu upalu grla od neke druge. Dijete s upalom grla treba pregled liječnika i onda će on procijeniti o čemu se radi. Što se tiče šarlaha on se prepoznaje po osipu koji je dosta karakterističan i većina liječnika bi ga morala znati prepoznati. Druge infekcije već invazivnije i uzrokuju težu kliničku sliku i same po sebi su dovoljno teške da bi netko shvatio da se treba javiti liječniku, zaključio je Roglić. 


Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!