14:36 / 19.10.2020.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Re - kreiraj posao i život

-

-

Foto: - / -

Zaposlene žene "žongliraju" između obiteljskih i poslovnih obveza. Nerijetko - poslodavci za to - nemaju sluha. Pa žene doslovno - izgore.
U Varaždinu je predstavljen projekt Re - kreiraj posao i život za žene i muškarce. Sufinanciran je iz programa Europske unije, partner je Varaždinska županija, a nositelj Ministarstvo rada.

Današnje zaposlene žene "žongliraju" između obiteljskih, poslovnih i majčinskih obveza. Nerijetko - poslodavci za to - nemaju sluha. Pa žene doslovno - izgore.

Da bi se tome stalo na kraj - diljem Hrvatske se predstavlja projekte Re - kreiraj posao i život.

- Poslodavcima je skriveni problem da neće zaposliti žene jer će roditi, pa će biti na porodiljnom, pa će dijete biti bolesno, ali ono što mi vidimo da se uvođenjem fleksibilnih radnih angažmana stopa bolovanja smanjila za 11 posto, ističe autorica Mamforcea Dijana Kobas Dešković.

Iako postoje organizacije i tvrtke koje se brinu o svojim zaposlenicama - žene se češće susreću s - nerazumijevanjem i diskriminacijom.

- Društvo smo koje je i dalje puno predrasuda, jako je malo žena primjerice u politici, od 151 zastupnika samo je 35 zastupnica i to je još rekord, govori saborska zastupnica Natalija Martinčević.

U resornom ministarstvu kažu da je Vlada napravila važne korake u podupiranju demografske izgradnje - obnovili su vrtiće, naknade za roditeljski dopust povećali za 100 posto, a programom Zaželi zaposlili žene.

- Cilj projekta je usklađivanje i harmonizacija privatnog i poslovnog života, da budem vrlo slikovita - paradigmu ili - ili mijenjamo u paradigmu i - i. Želimo paradigmu ili posao ili obitelj, promijeniti u i posao i obitelj, pojašnjava državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić.

Odnosno - ostvariti jednake mogućnosti za žene i muškarce - kako na poslu, tako i u obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!