Redovita tjelovježba poboljšava mentalno zdravlje i ponašanje tinejdžera

10.03.2023.

08:50

Autor: V.K./HRT/Hina

Tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Redovita tjelesna aktivnost može poboljšati mentalno zdravlje adolescenata i pomoći kod poteškoća u ponašanju, pokazalo je novo istraživanje.

Utvrđeno je da je redovito umjereno do intenzivno vježbanje u dobi od 11 godina povezano s boljim mentalnim zdravljem u dobi između 11 i 13 godina.

Tjelesna aktivnost također je povezana sa smanjenom hiperaktivnošću i problemima u ponašanju kod mladih ljudi, kao što su 'gubitak živaca', tučnjava s drugom djecom, laganje i krađa.

Studiju su proveli znanstvenici sveučilišta u Edinburghu, Strathclydeu i Bristolu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Georgiji u Sjedinjenim Državama.

Tvrde da je njihov rad prvi koji nudi tako sveobuhvatan pristup ispitivanju mentalnog zdravlja i tjelovježbe kod mladih ljudi.

Znanstvenici su analizirali podatke iz britanske studije "Djeca 90-ih" koja je promatrala koliko je vježbalo 4755 11-godišnjaka.

Tjelesne aktivnosti mladih ispitanika mjerene su pomoću uređaja koji su bilježili razine umjerene tjelesne aktivnosti koja se obično definira kao brzo hodanje ili vožnja bicikla kao i energične aktivnosti koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje, poput aerobnog plesanja, trčanja ili plivanja.

Mladi i njihovi roditelji također su izvijestili o simptomima depresije kod ispitane djece u dobi od 11 i 13 godina, a roditelji i učitelji ispitivani su o općem ponašanju djece i emocionalnim poteškoćama.

U analizi utjecaja umjerenog do intenzivnog vježbanja na mentalno zdravlje i ponašanje mladih ljudi, tim je također uzeo u obzir faktore kao što su dob, spol i društvenoekonomski status.

Otkrili su da više razine umjerene ili intenzivne tjelesne aktivnosti imaju malu, ali uočljivu vezu sa smanjenjem simptoma depresije i emocionalnih poteškoća.

Redovita tjelovježba također je povezana sa smanjenim problemima u ponašanju, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici kažu da rezultati upućuju na to da redovita umjerena i intenzivna tjelesna aktivnost može imati mali zaštitni učinak na mentalno zdravlje u ranoj adolescenciji.

Profesor John Reilly sa Sveučilišta Strathclyde rekao je da su rezultati važni jer je stupanj tjelesnih aktivnosti među adolescentima danas zabrinjavajuć.

- Stupanj aktivnosti umjerenog do intenzivnog intenziteta na globalnoj razini tako je nizak u predtinejdžerskoj dobi na globalnoj razini - manje od trećine skupi 60 minuta dnevno koje preporučuje WHO, rekao je.

- Iako se može činiti očitim da tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje, dokazi za takvu dobrobit kod djece i mladih su rijetki, stoga su rezultati studije važni, dodaje.

Dr. Josie Booth, sa Sveučilišta u Edinburghu rekla je: Ova studija pridonosi sve većoj bazi dokaza o tome koliko je tjelesna aktivnost važna za sve aspekte razvoja mladih ljudi može im pomoći da se osjećaju bolje i biti bolji u školi.

- Podrška mladim ljudima da vode zdrav i aktivan život trebala bi biti prioritet, naglasila je.

Studija je objavljena u časopisu Mental Health and Physical Activity.

Britanska studija "Djeca 90-ih" dugoročni je zdravstveni istraživački projekt koji je počeo 1991. i u koji je bilo uključeno više od 14 000 trudnica.

Detaljno prati zdravlje i razvoj roditelja i njihove djece i sada regrutira kao nove ispitanike djecu i braću i sestre izvorne djece u studiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!