Redoviti sistematski pregled Marijanu je suočio sa strašnom dijagnozom

12.01.2022.

20:25

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Marijana Capković

Marijana Capković

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj godišnje od raka oboli gotovo 25.000 ljudi, a od toga malo manje od 3000 žena - od raka dojke. Kako bi im bila pružena sustavna pomoć, predstavljena je nova kampanja "Ne odustajem".


Redoviti sistematski pregled Marijanu Capković suočio je sa strašnom dijagnozom. Sa samo 34 godine otkriven joj je karcinom dojke.

- Zašto baš meni? Kako meni? Onda sam hodala prirodom i brojala žene pa gledala statistiku, kako sam ja među tom statistikom? Puno plakala i onda sam zapravo vidjela svoju kćer i rekla: „Ok moram biti jaka! Želim je vidjeti pred oltarom, kaže Marijana Capković.

Ona je samo jedna od gotovo 3000 žena koliko ih svake godine u Hrvatskoj oboli od raka dojke.

- 30 posto oboljelih od raka dojke su sa metastaskim rakom što je dosta visok postotak. Znači to je bolest koja je već ušla u neki kasniji stadij, kaže Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same.

Simpotmi se, kažu stručnjaci, kod svake osobe drukčiji, i zato su važni rani preventivni pregledi.

- Ono na što prvo reagiramo su ti bolovi. Dakle, onoga trenutka kada se pojavi bol, kada se pojavi osjećaj umora, kada osoba počne zakazivati, dakle osjećaj neke cjelokupne iscrpljenosti, pojasnio je Ivan Ćelić, zastupnik u Hrvatskom saboru i član neformalne skupine "Zastupnici protiv raka".

One pak i ponekad iscrpljene od teške borbe s bolesti svaki dan pronalaze nevjerojatnu snagu, te time inspriraju ljude oko sebe. U novom spotu, stale su rame uz rame s mladim pjevačicama i svim ženama koje se bore poručile da ne odustanu od života.

- Osim što sam zahvalan što sam zapravo bio dio tog projekta, na koncu sam zaista zahvalan damama koje nas uče kako se nositi sa životnim problemima, rekao je Nikša Bratoš, glazbenik, skladatelj, aranžer, glazbeni producent.

A one to rade sa smiješkom, nose svoje teške dijagnoze, u svakom danu pronalaze novu životnu radost i nikada ne odustaju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!