Rekli su joj da više neće hodati, a danas je učiteljica tjelesnog

20.10.2021.

15:37

Autor: Vesna Mimica/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Barbara Petranović Štanfel

Barbara Petranović Štanfel

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Jesen je okupala suncem delničke ulice, a mi vas vodimo da upoznate Barbaru Petranović Štanfel koju ćete gledati već sljedeći tjedan, svaki dan u rubrici „Minuta za vas“ na početku emisije „Dobro jutro, Hrvatska."

Barbara je kineziologinja sa zanimljivom poviješću studiranja i života, i svojim radom svjedoči da se želje ostvaruju ako imate jasan cilj. Htjela je biti sutkinja, ali studiranje prava nije išlo onako kako je željela. Cijeli život aktivna u sportu naposljetku je na nagovor trenera upisala Kineziološki fakultet.


Svoju je želju da bude kineziologinja ostvarila uz mnoga odricanja i u roku završila fakultet, no sudbina katkada ne želi da bude onako kako mi želimo. Naime, Barbara je doživjela tešku nesreću. Udarila ju je struja tako jako da su joj rekli da više neće hodati. 


Ipak, danas ne samo što hoda nego je i učiteljica tjelesne kulture u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Delnicama te vodi svoj fitnes centar.


Disciplinirana i uporna Barbara svoj centar Ludus otvara po najvećoj zimi i snijegu u veljači prije dvije godine. U simpatičnoj igri riječi između latinskog značenja ludus - igra i ludosti, a nasmijana Barbara nas uvjerava da je to njezin opis, nastaje ime udruga koja se bavi vježbanjem, ali i promicanjem zdravog načina života.


Svoj rad u školi s djecom smatra veoma odgovornom dužnošću. Na pitanje, vole li djeca tjelesni odgoj, smijući se odgovara da i ne baš. Sport zahtijeva disciplinu, a za zaigranu djecu to je dosta naporno, no, naglašava, na njoj je kao učiteljici da sport, učenje o sportu i aktivnost, približi djeci te da svi, oni spretni i oni nespretniji, budu zadovoljni i sretni.


Svima koji vježbaju s njom Barbara želi dati uvid u nov, drugačiji, zdraviji način života. Vježbanje je dobro za sve, no danas je teško dati savjet pa Barbara dobro promišlja i važe odgovor na pitanje što i kako vježbati i što reći ljudima.


Barbara i njezini kolege rade u sinergiji s gradskom vlasti i gradonačelnicom. Posebno je zadovoljstvo bilo kada je prihvaćena njezina molba da se podigne ograde uz cestu kako bi djeca sigurnije ulazila i izlazila.


U Barbarinom planu za budućnost sve je jasno: obiteljska sreća, napredak sve djece u školi i na tečajevima, skijanje, planinarenje, druženje s obitelji i prijateljima, rad u udruzi, zapošljavanje fizioterapeuta ili kinezioterapeuta. No najvažnije od svega, ostati dosljedna sama sebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!