17:50 / 10.05.2018.

Autor: T.V./M.V./HRT

'Rešetke nisu prepreke'

-

-

Foto: - / -

'Rešetke nisu prepreke' naziv je radionica participativnog dizajna koje su se održale u kaznionicama u Lepoglavi i Požegi i u kojima su ravnopravno sudjelovali zatvorenici i studenti dizajna.
'Rešetke nisu prepreke' naziv je radionica participativnog dizajna koje su se održale u kaznionicama u Lepoglavi i Požegi i u kojima su ravnopravno sudjelovali zatvorenici i studenti dizajna. Pod tim je nazivom održana i izložba u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, a proizvodi će se moći vidjeti i na predstojećem Tjednu dizajna u Zagrebu. Inicijator ovog projekta je udruga Roda, a cilj je ostvarenje dobiti za financiranje posjeta djece roditeljima iza rešetaka.

2712 djece ima oca u zatvoru, 278-oro djece ima majku u zatvoru. Očevi su tijekom 2016. godine primili 5974 posjeta, majke 512. U prosjeku, djeca vide svoje roditelje dva puta godišnje, neki niti toliko.

Potaknuti javljanjima obitelji zatvorenika, udruga Roda je 2014.-te provela  istraživanje i objavila publikaciju 'Roditeljstvo iza rešetaka', te donijela ideju o pokretanju projekta 'Rešetke nisu prepreke'. U pitanju su bile dvije radionice participativnog dizajna održane u kaznionicama u Požegi i Lepoglavi u kojima su sudjelovali zatvorenici, studenti dizajna i njihovi mentori. Stvarali su proizvode namijenjene trudnicama, roditeljima i djeci do tri godine starosti.

Dok ne dođe do realizacije prodaje, ove sjajne proizvode koje su proizveli roditelji iza rešetaka i studenti, možete doći pogledati u sklopu zagrebačkog Tjedna dizajna od 11. do 20. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!