Revitalizacija pulskih javnih česmi

21.07.2021.

07:01

Autor: Nives Kalebić/Regionalni dnevnik/HRT

Pulska česma

Pulska česma

Foto: HTV / HRT

Pula ima četiri javne česme. Kako bi se potaknulo građane da ih koriste, pritom piju vode bez ambalaže i smanje količine plastičnog otpada, Zelena Istra uključila se u projekt "Srpanj bez plastike". Predstavljen je danas u Puli.

Javnu bi česmu koristilo i više građana kad bi znali gdje se nalaze. Zelena Istra u suradnji sa Zelenom akcijom želi potaknuti gradove i općine da postojeće česme prigodno označe te ih naprave još na trgovima, parkovima, kolodvorima. Potom o tome informiraju građane i turiste kroz turističke brošure.

- Grad bi mogao imati u suradnji s tvornicom stakla iz Pule da se naprave staklene boce s logom grada ili nekom lijepom porukom i da se prodaju turistima. A građanima bi se mogle dijeliti takve boce kako bi ih potaknuli da ih ponovno koriste. Trajne boce da uvijek budu prve za javnu špinu, poručuje Irena Burba iz Zelene Istre.

Dnevno se u svijetu koristi milijun plastičnih boca. Voda u boci skuplja je od one iz vodovoda, a i kvaliteta joj je često lošija. Plastične su boce, čak i one reciklirane - veliki zagađivač okoliša, upozorava Nina Brnić iz Zelene Istre.

Izgradnjom punktova s besplatnom pitkom vodom i korištenjem boca za ponovno punjenje smanjit će se potražanja za flaširnim bocama te uporaba štetne jednokratne plastike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!