19:36 / 19.11.2020.

Autor: Jelena Tomac/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Rijeka 2020: stotine volontera prijestolnice kulture

-

-

Foto: - / -

Oko projekta Europske prijestolnice kulture u nekoliko su se godina okupile stotine volontera. Odradili su tisuće sati na mnogobrojnim projektima, a nisu posustajali ni u ovo vrijeme epidemije.
Oko projekta Europske prijestolnice kulture u nekoliko su se godina okupile stotine volontera. Odradili su tisuće sati na mnogobrojnim projektima, a nisu posustajali ni u ovo vrijeme epidemije.

Kao mnoga druga područja, i kultura treba svoje volontere - ljude s posebnim senzibilitetom za umjetnost bez obzira na profesionalno zanimanje.

Emina je umirovljenica iz Rijeke, Ela mlada stomatologinja, a Nena se u Rijeku doselila prije godinu dana - spojilo ih je volontiranje u kulturi.

- Kad sam došla iz Zagreba u Rijeku poznavala sam ovdje tri osobe,a volontirajući sam upoznala mnoge drage ljude. Volontiram zato jer sam ponosna da su Rijeka i Hrvatska dobile titulu prijestolnice kulture. Htjela sam biti dio toga, priča nam volonterka Nena Blažević.

Volonterka Emina Bašić ima nešto drugačiju motivaciju: Budući da sam u mirovini, vremena imam na pretek. Volontiram da bih ga što bolje iskoristila i normalno da ću biti tamo gdje mi je najljepše, gdje od jedne kapi postajete okean, kaže Emina.

Upoznavanje novih ljudi i stjecanje novih prijatelja na volontiranje je pokrenulo i Elu Sever: Zapravo, smo dio nekakve velike zajednice na koju uvijek možemo računati, smatra Ela, a ta je zajednica dala nemjerljiv doprinos projektu Europske prijestolnice kulture.

- Tijekom 2020. godine 345 volontera odradilo je 4800 sati i bili su prisutni na preko 100 događanja. Posebno smo ponosni na to što mladih od 18 do 30 godina ima gotovo 50 posto, ističe koordinatorica volontera Asja Brusić.

Volontirali su na festivalima, izložbama, radionicama. U doba kada je kultura stala, pomagali su potrebitima.

- Volontiranje uvijek ima dimenziju rada za zajednicu, ali to ne znači da kultura ne može naći neki model svog doprinosa zajednici, dodaje volonterka Jolanda Todorović.

Nositelj volonterskog programa je HKD na Sušaku, koji će ove godine dobiti nagradu za najboljeg organizatora volontera.

- Mislim da bi jedno od najvećih bogatstava ostavštine EPK-a bilo kad bi volonterski program u kulturi opstao i dalje. Tih 350 volontera zasigurno se više nikada neće okupiti u takvom broju. Trebalo bi tu energiju sada i zadržati, poručuje ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić.

Da zajednica prepozna potencijal volonterskoga rada u kulturi - to im je želja, jer volje imaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!