16:56 / 31.07.2021.

Autor: Dajana Kruneš/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Rijeka: Održana velika akcija darivanja krvi

Darivanje krvi u Rijeci

Darivanje krvi u Rijeci

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tijekom ljetnih mjeseci zbog povećanog broja stranih gostiju, ali i smanjenog broja darivatelja, veća je potreba za dozama krvi. U Rijeci je tako održana velika akcija darivanja krvi, a snage u organizaciji udružili su gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i Klub navijača Armada. 

Jedan od simbola grada Rijeke, nogometni stadion Kantrida danas je mjesto na kojem se održala velika akcija. Od jutra su građani pristizali kako bi darivali krv.  

- Darivatelj sam već 15 godina. Odlučio sam se na nagovor kolege i evo sad svaka tri mjeseca darujem krv tako da sam stigao na neki 60 darivanja, rekao je Vedran Butorac, Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi JVP-a Rijeka.

Humana navika koja spašava živote. 

- Darivati sam počeo još kao student pa je to postala i navika svaka tri mjeseca. Nije teško, a uistinu možete nekome spasiti život, rekao je Matija Vlah, dobrovoljni darivatelj krvi. 

Neki su se akciji pridružili prvi put.

- Potaknuo me tata s obzirom na to da je on dugo darivatelj. Isto je kao i vađenje krvi za pretrage, ništa strašno, istaknuo je Marijan Mahmutović, dobrovoljni darivatelj krvi.

- Jako je lijepo vidjeti ovako puno mladih lica, a dosta je i mladih koji su tu po prvi put tako da ih upućujemo u čari darivanja i jako smo zadovoljni, naglasila je Željkica Hadrović Pavišić, Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Akciju su organizirali Crveni križ Rijeka i Klub navijača Armada.  

- Što se tiče zaliha krvi nikada ne možemo biti zadovoljni. Svi su darivatelji dobrodošli, rekao je Ivo Vidotto, Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka.

Oni koji su danas stigli na Kantridu u znak zahvale dobili su karte za nogometnu utakmicu Rijeka-Šibenik, besplatno testiranje na dan utakmice kao i voucher za baklju i tradicionalnu bakljadu Armade uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. 

- Do ove godine ona je bila na Krčkom mostu, a sada smo ju preselili u Rijeku na Molo longo. Zapalit ćemo 222 baklje u čast poginulih branitelja s područja grada Rijeke i PGŽ, rekao je Nikola Đokić, KN Armada.

Oni koji nisu stigli danas darivati krv, mogu to učiniti svakoga dana i u KBC-u Rijeka. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!