Rijeka osvjetljenjem znamenitosti i predavanjima obilježava Dan crvenih haljina

03.02.2023.

10:40

Autor: Hina/HRT/A.V.

Dan crvenih haljina

Dan crvenih haljina

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Osvjetljenjem znamenitosti i predavanjima Klinika za neurologiju riječkog KBC-a u petak obilježava međunarodni Dan crvenih haljina, s ciljem prevencije i podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.


Dan crvenih haljina bit će obilježen osvjetljavanjem znamenitosti, fontane na Jadranskom trgu i lučkih dizalica na Molo longu, crvenom bojom.


Najavljena su predavanja o prevenciji, prepoznavanju i liječenju moždanog udara kod žena, koja će na Klinici za neurologiju održati predstojnica klinike Vladimira Vuletić te David Bonifačić.


Najveće ovogodišnje događanje bit će u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, u kojemu će biti održana rasprava na temu "Kako spriječiti moždani i srčani udar".


Nakon rasprave bit će priređena modna revija u kojoj će bivše pacijentice nositi crvene haljine koje su kreirali Juraj Zigman, Peperoncina design, Lusso couture, Sally atelier, butik Rival, Lilium, Miau couture.


Građani mogu donirati i sudjelovati u prikupljanju sredstava za nabavku holtera EKG-a i krvnog tlaka.


U organiziranje Dana crvenih haljina uključili su se Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Primorsko-goranska županija, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a potporu su dali i gospodarstvenici, umjetnici, mediji iz Županije.


Prva kampanja "Dan crvenih haljina", #nosicrveno, odnosno, Go Red for Women, pokrenuta je u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena.


Simbol kampanje je crvena haljina, kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, ali i upozorenja. Njen cilj je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, ponajprije zdravlju srca i krvnih žila, a stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!