09:22 / 11.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Rode: Ministarstvo zdravstva odgovorno što porođaji u kući nisu dio sustava

Primateljska skrb samo u rodilištima

Primateljska skrb samo u rodilištima

Foto: Ilustracija / Pixabay

Udruga Rode, nakon nedavne tragične smrti novorođenčeta pri porođaju, ističe kako je Hrvatska jedna od rijetkih u Europskoj uniji u kojoj porođaj u kući nije dio zdravstvenog sustava, za što je odgovorno Ministarstvo zdravstva.

- Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji u kojoj je primaljska skrb dostupna isključivo unutar rodilišta, a porođaji kod kuće nisu dio zdravstvenog sustava, što znači da se za zdrave trudnice, rodilje i babinjače skrbe liječnici ginekolozi i porodničari, a ne primalje, ističu Rode u priopćenju.


U drugim europskim zemljama primaljska skrb je uobičajena te žene mogu slobodno birati mjesto gdje će roditi uz punu podršku zdravstvenog sustava.


- U praksi to znači da kada se žena odluči za porod izvan bolnice, ona može jednostavno doći do odabrane primalje koja će skrbiti o njoj tijekom trudnoće i poroda, a druge specijaliste u skrb uključuje prema svojoj stručnoj procjeni i potrebi žene, dodaju.


Rode ističu kako zagovaraju mogućnost odabira primaljske skrbi unutar rodilišta, u odvojenoj kući za porođaj ili u vlastitom domu, za sve žene koje takvu skrb žele ili kojima je primaljska skrb prikladnija zbog toga što žive u udaljenim mjestima i na otocima.


- Usprkos našim nastojanjima, kao i nastojanjima primaljskih udruga i Hrvatske komore primalja, Ministarstvo zdravstva uporno odbija uključiti primaljsku skrb i porođaje izvan bolnice u sustav redovne zdravstvene zaštite, navode.


Ministarstvo zdravstva smatraju odgovornim "za svaki loš ishod izvanbolničkih poroda, uključujući porođaje kod kuće, zbog nedostatka političke volje da se zdravstvena skrb žena i novorođenčadi tijekom porođaja uredi u skladu s dobrim praksama u Europi i svijetu te sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.


- Hrvatska ima sve veći broj prvostupnica primaljstva koje imaju kompetencije za prisustvovanje kućnom porođaju, imamo i zakonski okvir koji proizlazi iz Zakona o primaljstvu. Na Ministarstvu zdravstva je odgovornost da taj zakon žurno provede u djelo i time omogući ženama da roded izvan bolnice uz stručnu podršku primalje kao integrirani dio redovnog zdravstvenog sustava. Tada bi rizik tragedija poput ove posljednje bio sveden na minimum, ističu u udruzi Roda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!