Roniti bez barijera

03.03.2019.

13:56

Autor: Nikolina Gerek/V.K./HRT

default error photo
Zaroniti u morsko plavetnilo blagodat je koju ne može nadomjestiti nijedna aktivnost. Ronjenje utječe na naše zdravlje, a posebno rehabilitacijski djeluje na osobe s invaliditetom.

Zaroniti u morsko plavetnilo blagodat je koju ne može nadomjestiti nijedna aktivnost. Ronjenje, bavili se njime profesionalno ili rekreacijski, i još ako je u moru, utječe na naše zdravlje, a posebno rehabilitacijski djeluje na osobe s invaliditetom. Ograničenja koja takve osobe imaju, u vodi nestaju. Prepuštaju se podmorju koje im ublažava tjelesnu bol, mentalne i emocionalne teškoće.

Ljilja Slišković zaljubila se u ronjenje prije dvije godine. Ronila je i u jezeru ispod leda. No priznaje, pod morem je ljepše jer tada sva težina i problemi nestaju.

- To je bestežinsko stanje, nema pritiska nikakvog na tijelo. Osjećaš slobodu, nema te težine. Kroz treninge , upornim treniranjem, povećava se kapacitet. To sve vuče jedno za drugim. Kroz bolje disanje, bolja je cirkulacija, bolje mi ostali organi rade, nema natečenosti, sjedenja stalno u kolicima, govori Ljilja Slišković.

Ronjenje u terapijske svrhe provodi se timski. Kod osoba s invaliditetom instruktor ronjenja ujedno je i terapeut. Ljiljin instruktor i ljubitelj podmorja Branislav Danevski zatečen je njezinom snagom volje. On osobama s invaliditetom pomaže u ronjenju već deset godina.

- Kada ste vi u svojoj glavi rekli - ja želim ići na ronjenje, vi ste napravili 50 posto posla. Sve ostalo je moje. Ako imaš povjerenja u mene, onda smo mi došli do 80 posto, a sve ostalo je tehnički dio priče - kako ćemo se mi prilagoditi s obzirom na invaliditet s obzirom da postoje razne invalidnosti pa što se tiče opreme, ulaska i izlaska iz vode, naglašava Branislav Danevski, instruktor ronjenja za osobe s invaliditetom, Pula.

Rehabilitacijsko ronjenje, osim što jača respiratornu funkciju, poboljšava i koordinaciju, jača motorne sposobnosti, rad mišića i zglobova te smanjuje anksioznost i nesanicu. Jer kad zarone, kako tvrdi i medicinska sestra ovog tima, počinje meditacija.

- Znači, vi kada ste u moru, vaše disanje je smireno. Vi se opuštate, sav stres nestaje, svi problemi nestaju, vi ste okruženi u nekom sasvim novom ambijentu gdje se možete opustiti, govori Sandra Sertić, bacc. med. teh.

Ljilja i njezin instruktor popularizirat će terapijsko ronjenje uskoro i u Sarajevu kako bi se time bavilo što više osoba s invaliditetom u regiji.

- Želja mi je da to uvežem i motiviram ljude i sve ronioce da rade s nama, rekla je Slišković.

- Lijepo je raditi s ljudima, pogotovo s  koji imaju poteškoća i još je ljepše kada imate na kraju taj veliki rezultat, a to je osmijeh na njihovom licu. To je prekrasno, rekao je Danevski.

Zato Ljilja želi zaroniti u nove podmorske avanture. Jer u svijetu morske tišine barijere ne postoje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!