Rotacijska pumpa, moćno oružje u liječenju srčanog udara

05.03.2022.

14:13

Autor: Zdrav Život/HRT

Rotacijska pumpa, moćno oružje u liječenju srčanog udara

Rotacijska pumpa, moćno oružje u liječenju srčanog udara

Foto: Zdrav život / HRT

Za bolesnike s akutnim infarktom miokarda, vrijeme je ključno. Izrazito je to rizičan postupak, s još uvijek visokom stopom smrtnosti pri kojem je nužno imati potporu. U svijetu, a odnedavno u KBC-u Sestre milosrdnice primjenjuje se rotacijska srčana pumpa – tehnologija zbog koje je našem sugovorniku spašen život.

Zagrepčanin, 58-godišnji Jerolim Bubićić, nakon preboljenog COVID-a osjetio je nakon određenih napora bolove, aritmije na srcu koje su se brzo smirivale pa tome nije pridavao posebnu pažnju. Prije nešto više od mjesec dana, jedan petak – krenuo je na put, iako se nije osjećao najbolje.

- Nakon toga mi je počeo veliki pritisak u prsima. I to je negdje kulminiralo oko Karlovca. Ja sam još i vozio sa mojim zetom, onda sam izašao iz auta, tu sam već lagano pao, ostao sam malo bez svijesti, ali sam se oporavio i dignuo, sjeo nazad do suvozača i krenuli smo dalje, međutim, vidio sam da neće to biti dobro, prisjeća se Jerolim.

Otišli su u karlovačku bolnicu kao najbližu iz koje su gospodina Jerolima hitno transportirali u Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice gdje je odmah završio na operaciji. Operiran je uz lokalnu anesteziju, i kaže - već se nakon sat vremena osjećao bolje. Tri je dana proveo u intenzivnoj, isto toliko na Odjelu i potom otpušten kući. Osjeća se vrlo dobro.

Što se tiče kardiovaskularnih bolesti, smrtnost je u Hrvatskoj u proteklih sedam godina smanjena na 48 posto, odnosno 33 tisuće smrti godišnje – polovina je ishemijska bolest srca, a od toga polovica infarkt.

- Zašto smo sve bolji? Pa upravo zahvaljujući lijekovima, a drugo zahvaljujući Mreži primarne perkutane koronarne intervencije kada kod akutnog infarkta, gledamo što prije, u Sali za kateterizaciju - otvoriti tu žilu, uspostaviti perfuziju i na taj način spasiti taj dio srca. Na taj način čuvamo miokard i život bolesnika, kaže prof. Matias Trbušić, pročelnik Zavoda za kardiomiopatiju, zatajivanje srca i bolesti srčanih bolesti KBC-a Sestre milosrdnice.

Jedan dio bolesnika još uvijek je ugrožen – to su bolesnici koji imaju i infarkt srca i nalaze se u kardiogenom šoku, odnosno s jako niskim tlakom. Njihova intrahospitalna smrtnost je 30-50 posto, upozorava Trbušić. Upravo je gospodin Jerolim pacijent na kojemu su, nakon edukacije i nabave aparata, po drugi put koristili rotacijsku pumpu – prirodniju potporu kojom se stabilizira pacijent kako bi se mogla uspješno izvršiti procedura kod srčanog udara.

- U sklopu naših složenih intervencija kod bolesnika koji već imaju vrlo oslabljen srčani mišić i same intervencije bivaju složene i opasne i riskantne, pogotovo po smrtni ishod. Da se to izbjegne, počeli smo primjenjivati rotacijsku pumpu, koja se postavlja u samo srce i aortu bolesnika. Ona ispumpava krv iz lijeve klijetke, iz lijevog ventrikula, ubacuje je u aortu i na taj način umnogome omogućuje srcu da lakše podnosi zahvate, objašnjava doc. Vjekoslav Radeljić, voditelj Odjela za invazivnu i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Do sada se kao potpora koristio ECMO uređaj, no takva je metoda smanjivala benefit procedure jer krv ide u suprotnom smjeru od fiziološkog. Prednost ovakvog uređaja, osim spomenutih je i brzina – zlatni standard u liječenju srčanog udara. Ova pumpa, ističe docent Radeljić, nudi i veći volumen potpore što znači i sigurnije izvođenje zahvata. Tim je uigran, dodaje i procjenjuje da bi godišnje mogli izvoditi 10 do 15 takvih zahvata kod visokorizičnih bolesnika.

Cijena ove rotacijske pumpe je visoka, ali je ona moćno oružje kojim ovaj tim stručnjaka uspješno spašava živote i radi pomake u liječenju visokorizičnih pacijenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!