18:51 / 30.04.2020.

Autor: V.M./HRT

Rundek, Jinx i drugi pomažu zagrebačkoj alternativnoj glazbenoj sceni

-

-

Foto: - / -

Izdavačka kuća 'Rika Muzika' danas objavljuje kompilaciju 'ZGB 2020' putem servisa Bandcamp. Na albumu se okupilo 19 renomiranih domaćih glazbenika, a sav prihod od prodaje donirat će se za pomoć zagrebačkoj alternativnoj sceni nakon potresa.
Izdavačka kuća 'Rika Muzika' danas objavljuje kompilaciju 'ZGB 2020' putem servisa Bandcamp. Na albumu se okupilo 19 renomiranih domaćih glazbenika, uključujući Rundeka, Chui, Jinxe i mnoge druge, a u dogovoru s izvođačima i izdavačima, sav prihod od prodaje donirat će se za pomoć zagrebačkoj alternativnoj sceni nakon potresa.

- Zagreb je u zadnjih 40-ak godina grad s vrlo živom glazbenom scenom koja nije zamrla čak ni 1990-ih u vrijeme rata. Možemo govoriti o specifičnom, osebujnom zvuku Zagreba kojeg su tvorili Azra, Boško Petrović, Cul-de-sac, Dee Dee Mellow, Haustor, Sexa, Vještice i brojni drugi. Zagrebom već neko vrijeme odjekuje jedan novi kreativni val a energija i ljubav prema glazbi samo raste, podsjećaju iz izdavačke kuće 'Rika Muzika'.

Potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka, najviše je oštetio Donji grad i nanio nemjerljivu štetu i gradskoj kulturnoj sceni koja je radi pandemije već bila u teškoćama.

- Donji grad je zagrebački downtown, u kojem se događa najviše kulture pa i najviše svirki uživo. Oštećene su brojne kuće, mnogi ljudi morali su napustiti domove. Oštećene su i najvažnije zagrebačke kulturne institucije i upitno je kada će vratiti svoj puni sjaj, upozoravaju izdavači komilacije.

Ovom kompilacijom žele pridonijeti obnovi nezavisne scene u Zagrebu, i to prvenstveno novčanom podrškom umjetnicima koji su radi potresa izgubili svoje domove i izvor prihoda, što je dodatno pojačano u uvjetima pandemije kada je zabavna industrija ionako na koljenima.

- Zajedništvo i kreativnost hrvatske alternativne scene koja gravitira oko Zagreba u središtu su ove kompilacije i utkane u emociju iza svake pjesme na albumu. Nijedan čovjek nije otok, i sada je važnije nego ikad doprinijeti novom i boljem sutra za sve nas, poručuju iz 'Rika Muzike'.

Sav prihod od prodaje kompilacije putem Bandcampa, 'Rika Muzika' će donirati jednoj od zagrebačkih udruga koje pomažu oštećenima u potresu, a svoje se provizije odrekao i servis Bandcamp.

- Slušanjem albuma na digitalnim platformama, dijeljenjem kompilacije i interakcijom s našim sadržajem i izvođačima, pomažete nam prenijeti poruku zajedništva i pokazati da bez obzira na sve, stojimo jedni uz druge i ne odustajemo, zaključuju autori projekta.

Kompilacija ZGB 2020 objavljena je na servisu Bandcamp:
ZGB 2020

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!