S gospelom do Kenije

15.01.2018.

13:23

Autor: Ivana Debeljak/M.Š.

Ivana Galić i Iva Juras na festivalu anglikanskih zborova u Keniji

Ivana Galić i Iva Juras na festivalu anglikanskih zborova u Keniji

Foto: - / -

Dirigentica Iva Juras i solo pjevačica Ivana Galić, bile su uoči Božića u Keniji, na festivalu anglikanskih crkava. Kako je do toga došlo i što su ondje radile doznala je ekipa Dobrog jutra.
Dirigentica Iva Juras i solo pjevačica Ivana Galić, bile su uoči Božića u Keniji, na festivalu anglikanskih crkava. Kako je do toga došlo i što su ondje radile doznala je ekipa Dobrog jutra.
Ivu Juras i Ivanu Galić godinama povezuju prijateljstvo i profesionalna, glazbena suradnja. Iva je zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu kao pjevačica u opernom zboru; bavi se dirigiranjem, skladanjem, te vodi nekoliko zborova. Ivana je pak završila klasičnu akademiju u Londonu i stekla zvanje magistrice solo pjevanja. No od najranije mladosti prvenstveno je posvećena gospel pjevanju.
Stoga ih je obje obradovao nenadani poziv iz Afrike - da dođu u Keniju na natjecateljski festival anglikanskih zborova. Posebno Ivu, koju su pozvali da bude predsjednica žirija. Bila sam tamo pozvana zato što sam ustvari počela skladati pjesme…  pa sam eto tako aranžirala Amazing Grace za Ivanu i zbor 'Vladimir Prelog'… Afrikanci su našli tu pjesmu na internetu, budući da se sve moje pjesme mogu naći na internetu, i zadali su tu skladbu na natjecanju 2016.,  objašnjava Iva. Odlazak u Keniju bio je fantastična prilika za mene s obzirom na to da obožavam crnačku glazbu i bavim se njome već dugo. Doći tamo i biti među njima, među tim prekrasnim pjevačima pod utjecajem afričkih ritmova može biti samo dobro,  dodaje Ivana.
Festival je održan krajem prošle godine. Na njemu su se u pjevanju psalama i himni natjecali zborovi anglikanskih crkava iz cijele istočnoafričke regije. Od 28 zborova svaki je pjevao 4 pjesme. Ja sam morala kao prvo opisati izvedbu svake pjesme, onda napraviti rang listu svake pjesme – prvo, drugo treće mjesto svake pjesme i onda ukupnog pobjednika. Pobijedio je izvrstan zbor iz Ugande. Natjecanje je bilo tako kvalitetno da mi nismo znali kome bi dali više, kome manje bodova,  ističe Iva.
U Keniji su bile 9 dana. Jedan dan trajao je festival, a ostale su dane bili organizirani razni seminari. Iva je održala seminar zborovođama u sklopu kojeg ih je upoznala s hrvatskom božićnom pjesmom 'Poslušajte svi sada' Rudolfa MatzaRad na tekstu je bio dosta dugačak proces jer njima je materinji jezik svahili, ali službeni je engleski, međutim izvrsni su bili,  hvali svoje polaznike Iva. Poseban seminar održala je i matičnom zboru anglikanske crkve u kojoj se festival održavao na kojem su zapravo razmijenili znanja.
Ivana je pak vodila vokalistički seminar, ponajprije pjevačima zainteresiranima za gospel. Bilo  ih je 40- tak. Radila je individualno i u malim grupama. Bavili smo se pjevačkim tehnikama, malo teorijom s puno prakse i, ono što je meni bilo zanimljivo, sve bilo kroz pokret. Oni toliko imaju urođen taj pokret da sve što im kažeš vrlo brzo shvaćaju, a to je za pjevanje jako važno,  naglašava Ivana.
Ovaj festival u Keniji se održava posljednjih 5, 6 godina. Cilj mu je okupljanje anglikanskih zborova kojih je ondje uistinu mnogo. Jer u Keniji je to najraširenija vjera. Budući da na festivalu uče jedni od drugih, iskustvo je to koje svim sudionicima mnogo znači za profesionalni razvoj. Iva i Ivana nastavljaju suradnju s njima. Stoga obje vjeruju da će sudjelovati i na jednom od idućih kenijskih festivala. A želja im je i da nešto slično organiziraju za njih, u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!