S proljećem stiže sezona alergija

30.03.2022.

12:25

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Alergije, ilustracija

Alergije, ilustracija

Foto: TDen Team / Shutterstock

S proljećem, osim toplijeg vremena, stiže i sezona alergija. Ovih dana alergičare najviše muči nagli procvat breze, no ne pomažu ni vremenske prilike zbog kojih biljke cvatu ranije nego inače.

- Mi uvijek računamo da peludni kalendar ima svoj slijed, ali ove godine je bilo drugačije i iznenadilo sve. Bez obzira na sušni period, breza kasni. Sad smo ju naglo imali u visokoj koncentraciji i to uvijek ljude prevari pa zaborave na svoju terapiju. Ovo sušno i vjetrovito vrijeme vjerojatno će donijeti pelud i s drugih strana grada i okolice – ali past će kiša i svima će nakratko biti lakše, priča Alma Rožman, pulmologinja i Ravnateljica poliklinike za bolesti dišnog sustava. Dodaje kako pelud može putovati i do 100 kilometara.

- Zagreb ima svoju pelud, ali ima i pelud iz Zagrebačke županije. Znamo da je to ruralno područje gdje ima puno biljaka. Pelud putuje i iz Slavonije, samo ovisi u kojem smjeru pušu vjetrovi, ističe.

U Hrvatskoj je broj alergičara uglavnom uvijek jednak, kaže, samo pacijenti intenzivnije dolaze liječnicima sa simptomima u sezoni cvata.

Alergije se javljaju i kod ljudi starije životne dobi

- Teško je reći točan broj jer se baš ne vode epidemiološke studije. Mi se vodimo za Europom i svijetom pa kažemo da je negdje trećina populacije alergična na nešto – pelud, hranu, konzervanse ili neke druge preparate i kemijske spojeve. Značajno je da alergija najčešće povezana s peludima, a najteže je podnijeti alergijski rinitis. Njega ima stvarno jako puno jer je to kontaktna alergija nosa i očiju, objašnjava.

Nekada se računalo kako se alergije uglavnom javljaju u ranoj životnoj dobi, no to više nije pravilo.

Alma Rožman, pulmologinja i Ravnateljica poliklinike za bolesti dišnog sustava

Alma Rožman, pulmologinja i Ravnateljica poliklinike za bolesti dišnog sustava

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

- Viđamo i osobe starije čak i od 70 godina koje prvi put u životu primijete alergijske simptome. Kad se razviju takvi karakteristični simptomi, treba provjeriti je li to od alergije, kaže Rožman. Testiranje na alergije, dodaje, moguće je i usred sezone, odnosno cijelu godinu – bez obzira na alergiju.

- Nema razlike, testovi su točni i izvan i za vrijeme sezone alergije. Ono što ljude spriječi da dođu je uzimanje antihistaminika, tablete koje se moraju uzimati da bi alergija bila što manje izražena. Onda se testovi ne mogu obaviti, znači moramo napraviti pauzu od lijekova u trajanju od pet do sedam dana, napominje.

Jednostavno testiranje na alergije  

- To je 'prick' test, koji se radi na kožu podlaktice. Kapljice alergena se nakapaju na kožu i s jednom iglicom primjerenom za testiranje se probode kožu samo toliko koliko se mora – nije duboki ubod, ne boli. Kad se napravi ubod kroz samu kapljicu, pričeka se dvadesetak minuta na reakciju i onda se reakcija čita u milimetrima – kako milimetri pokažu, tako mi pacijentima kažemo na što su alergični i na što moraju paziti. Međutim, bitan je i imunološki test iz krvi da se utvrdi je li 'prick' test stvarno pokazao alergijsku reakciju koju pacijent može očekivati kroz simptome. Taj test je bitan i da se zna u kojoj sezoni treba pojačati terapiju, a i zbog toga da, ako netko ima alergiju na jedan ili najviše dva alergena, pacijent ima mogućnost da se liječi hiposenzibilizacijom, kaže Rožman.

Imunološke terapije danas postoje za one najučestalije alergije, ali ne za sve.

- Treba ispitati postoji li ta mogućnost i je li kod nas dostupna. Terapija se ne smije prekidati kad su simptomi blaži ili ih nema, jer sezona cvatnje traje i za to vrijeme treba svakodnevno uzimati terapiju, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!