09:50 / 03.01.2020.

Autor: T.D./HRT

SAD najavljuje zabranu e-cigareta s okusom u čitavoj zemlji

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: - / -

Sjedinjene Američke Države najavile su zabranu diljem zemlje pojedinih okusa e-cigareta uslijed zabrinutosti zbog sve veće upotrebe među tinejdžerima.
Sjedinjene Američke Države najavile su zabranu diljem zemlje pojedinih okusa e-cigareta uslijed zabrinutosti zbog sve veće upotrebe među tinejdžerima.

Zabrana se odnosi na okuse mente i voća koje se nude kao punjenje e-cigareta, poput popularnog okusa duhana koje prodaje Juul.

SAD će i dalje dopuštati okuse mentola i duhana, kao i voćne okuse isporučene na druge načine. Zabrana se razmatra više od godinu dana, a nekoliko država je usvojilo slična pravila.

Južna Koreja, Indija i Brazil nalaze se među brojnim zemaljama koje su najavile velike zabrane. Drugi, poput Kine, najavili su ograničenja.

Američki ministar zdravstva Alex Azar rekao je da Trumpova administracija želi nastaviti nuditi odraslima alternativu tradicionalnim cigaretama, istodobno odgovarajući na zabrinutosti zbog porasta ovisnosti o novom proizvodu među tinejdžerima.

- Prioritetnim provođenjem proizvoda koji se najčešće koriste kod djece, naša akcija želi postići pravu ravnotežu javnog zdravlja, rekao je Azar.

Pedeset i pet ljudi umrlo je, a više od 2500 ljudi hospitalizirano je s ozljedama vezanim za "vaping", kažu američki zdravstveni regulatori.

Istraživači su rekli kako su uvjereni da vitamin E acetat, koji se ponekad dodaje proizvodima e-cigareta od marihuane, igra ulogu.

Pozivajući se na krizu, predsjednik Trump rekao je u rujnu da će SAD zabraniti sve okuse e-cigareta, osim duhana, ali je administracija "olabavila" pristup zbog zaštite proizvodnje.

- Moramo zaštititi svoje obitelji. Istovremeno, to je velika industrija. Želimo zaštititi industriju, rekao je Trump ovaj tjedan.


Juul, najveća američka tvrtka za e-cigarete, već je povukla svoje aromatizirane "mahune" s tržišta, ali potez od četvrtka prisiljava konkurente na sličan potez, u roku od 30 dana.

Zagovornici strožih pravila rekli su da će se tinejdžeri prebaciti na mentol ako se eliminiraju druge mogućnosti.

No, dužnosnici su rekli da će poduzeti korake protiv e-cigareta s okusom mentola i duhana ako Uprava za hranu i lijekove primijeti da se njihova upotreba među tinejdžerima povećava.

Sjedinjene Američke Države nedavno su povisile dobnu granicu za kupovinu duhanskih proizvoda na 21 godinu. E-cigarete također su u skladu s tim pravilima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!