Šalša bez umjetnih poboljšivača okusa

29.11.2018.

09:08

Autor: Snježana Bačić/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Supružnici Rinčić, diplomirani ekonomisti nastoje svoje proizvode plasirati na europsko tržište. Uskoro kreću prve pošiljke prema Njemačkoj. Planiraju proširiti proizvodnu ponudu s ajvarom i pinđurom te voćnim namazima i pekmezima bez šećera.
Rajčica je kraljica obroka, prepuna je vitamina C kao i drugih hranjivih tvari. Od sveukupne proizvodnje voća i povrća u svijetu 17% otpada na rajčicu.

Ne čudi zato što su se Maja i Marin Rinčić, bračni par iz Zagreba, odlučili za preradu baš rajčice. A vole je i njihovo troje djece, posebno sok od rajčice.

"Radili smo zimnicu i napravili sok od paradajza, stajao je u frižideru i skužio sam da je dijete počelo piti. Kad je nestalo, onda sam išao u dućan i kupio industrijski sok i onda sam skužio da dijete ne želi piti taj sok jer nije isti okus. Nakon toga sam se posvetio tom poslu, htio sam pokrenuti jednu proizvodnju hrane i onda smo dvije godine istraživali koje vrste sjemena, kako to posaditi i došli smo do zaključka da želimo biti prerađivači s tim da napravimo mali upliv u to da nabavimo sjeme starih sorti da bi dobili taj stari okus", rekao je Marin.

U iznajmljenom prostoru, s još dvoje zaposlenih Rinčići su počeli proizvoditi dalmatinsku, ljutu i povrtnu šalšu, sokove, gotove umake, juhe za čiju je kvalitetu jako bitno ručno branje rajčica.

"Sva industrija radi na sljedeći način - oni pošalju kombajn, stroj za branje u polje. Rajčica nikada ne dozrijeva u isto vrijeme, onda imate na početku one zrele, zrelije i najzrelije i kad kombajn dođe u polje, on sve pobere i dok mi težimo tome da nam svaka rajčica bude maksimalno zrela i da ima sve šećere u sebi koje ima da poslije ne moramo ništa dodavati od šećera i sveg ostalog da bi dobili gotov proizvod", dodao je.

Proizvodi su ovo kojima se ne dodaju nikakvi umjetni poboljšivači okusa. "Razlika nas od industrije - oni juhama, šalšama dodaju aditive, konzervanse, zgušnjivače, mi ostavljamo proizvod onakav kakav jest. Kod naše juhe možete vidjeti ako ostane na polici da će se juha raslojiti, dolje će biti gušće, a gore će biti vodica, što industrija nikad ne dozvoljava sa svojim proizvodima. Oni stave E broj proizvod koji to poveže da nema raslojavanja", rekao je Marin Rinčić.

Da namirnica doista zadrži sve svoja prirodna svojstva brine se gđa Maja, glavna kuharica. "Ja kuham sve naše proizvode, brinem se o kvaliteti i za sve potrebno vezano za kuhanje. Recepti su već dogovoreni. Nekad se znam poigrati sa začinima i dodati nešto više ili manje ovisno, rajčica nije uvijek istog okusa", rekla je Maja Rinčić.

Supružnici Rinčić, diplomirani ekonomisti nastoje svoje proizvode plasirati na europsko tržište. Uskoro kreću prve pošiljke prema Njemačkoj. Planiraju proširiti proizvodnu ponudu s ajvarom i pinđurom te voćnim namazima i pekmezima bez šećera. "Ove smo godine za tu potrebu kupili od jednog proizvođača u Lici, ličku šljivu, 15 tona šljive i od tog ćemo napraviti pekmez od šljiva s dodacima kruške i ostalih začina s tim da će novost biti da neće biti ni grama šećera. Znači, nećemo jesti namaz od šećera s okusom voća, nego ćemo jesti namaz od voća. To je nekakva ideja", rekao je Marin.

U sveopćoj potražnji za kvalitetnim, zdravim, domaćim proizvodima, supružnici Maja i Marin Rinčić iz Zagreba vjeruju da će unatoč svim problemima na koje nailaze mali proizvođači naći mjesto na našem tržištu i osigurati budućnost svojoj djeci bez primisli da napuste svoju domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!