Kuća obitelji Turčin: Solarni paneli, toplinske pumpe, spremnici za kišu...

03.11.2022.

19:47

Autor: Mateja Ribičić/T.V./Dnevnik/HRT

Samoodrživa kuća

Samoodrživa kuća

Foto: HTV / HRT

Cijene energenata vrtoglavo rastu, a posljedica su i sve veći računi za struju. Zbog sve neizvjesnije budućnosti mnogi pokušavaju biti energetski što neovisniji. Jedan od načina je život u samoodrživim kućama i okretanje prirodnim resursima. 

Ivan Turčin i njegova peteročlana obitelji stan od 70-ak četvornih metara zamijenili su kućom na periferiji Zagreba. Odlučili su se za kuću koja će biti maksimalno energetski održiva, a pri gradnji su upotrebljavali ekološke materijale.

- Išli smo na žbukanje glinom, išli smo na drvenu izolaciju, od drvene vune. Sreća je da smo mi krenuli gradit dok još cijena materijala nije toliko divljala, kaže Ivan Turčin, vlasnik samoodržive kuće.

Prirodni materijali nisu mala investicija, no profesorica i arhitektica dr. Alenka Delić, koja također živi u pasivnoj kući, ističe - mnogo se može uštedjeti pametnim projektiranjem i planiranjem.

- Prirodni materijali imaju svoju cijenu, ali s druge strane svoju cijenu imaju i svi ostali materijali. Prema tome što više uložite u pametne materijale, u kvalitetnu izolaciju, omogućite prirodnu ventilaciju kuće, prirodno osunčanje, ističe dr. Delić. 

Glavni izvor energije u kući obitelji Turčin solarni su paneli, a novac uložen u njih vratit će im se u 7 godina. Višak energije vraćaju u javnu mrežu jer akumulatori su, kažu, preskupi. Također, ugradili su toplinske pumpe te spremnike za kišnicu.

- Skupljamo kišnicu i koristimo ju za tuširanje, za pranje veša i suđa i ispiranje vodokotlića, objašnjava Ivan. 

Kaže da su troškovi za režije za dvostruko veći stambeni prostor - sada upola manji. Primjerice, račun za struju u zimskim mjesecima manji je od 200 kuna. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se sustav mora ubrzati.

- Hrvatska je bogata sa vjetrom i solarom, ima također dosta hidroenergije, geotermalne energije, bioenergije, biomase, tako da sa strane potencijala nije nikakav problem. Ono što je najbitnije je da se ubrzaju administrativne tranzicije jer to nas sad koči, kaže Neven Duić, profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb.

Obnovljivi izvori energije više nisu daleka budućnost nego nužna sadašnjost, a samoodržive kuće - dugoročna investicija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!