22:28 / 31.03.2020.

Autor: Sanja Kos Bojanić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Sandro je super hrvač, postolar i čovjek

-

-

Foto: - / -

Ovaj je mladi čovjek već s 28 godina uspio i kao sportaš i kao obrtnik. Jer kakav si sportaš, takav si obrtnik i čovjek, kaže Sandro.
Koprivničanac Sandro Frankol iz varaždinskog kluba Vindija proglašen je najboljim hrvatskim hrvačem u 2019. godini! I to ne prvi put! Malo se domaćih sportaša može podičiti sportskom karijerom kakvu već više od dva desetljeća gradi Sandro. 

Zajedno sa svojim bratom, na poticaj oca Darka, Sandro je počeo trenirati još kao sedmogodišnji dječak. Hrvanje je dio njegova života već više od dva desetljeća. Predani rad i treninge prate i rezultati. Najprije u klubu u Koprivnici, a potom u Varaždinu.

Godinu za godinom prvak je Hrvatske u svim uzrasnim skupinama od dječaka, juniora, kadeta te seniora. U jednom trenutku 'hrvao' je njemačku Bundesligu i to je, kaže - bilo lijepo iskustvo. Proputovao je Sandro "pola svijeta", i u tridesetak je zemalja predstavljao svoj klub.

O Sandru kao sportašu i njegovi bivši i sadašnji treneri, kao i vodstvo hrvačkog kluba, imaju samo lijepe riječi. Kada nije u dvorani i na hrvačkoj strunjači, Sandro je u svojoj radionici u Koprivnici. Uz velike sportske uspjehe, Sandro je završio srednju strukovnu školu u Varaždinu. Pri izboru svojeg zanimanja nije imao velikih dvojbi.

- Od kad znam za sebe, bavim se kožom. Od kad je tata 90-tih otvorio radnju za popravak cipela ljepilo i koža bili su u mojim rukama, kaže Sandro. Otac Darko 90-ih godina otvorio je obućarsku radionicu pa je i sin Sandro imao od koga naučiti i taj zanat. Iako je Sandro otvorio vlastiti obrt, dijele isti prostor pa je suradnja oca i sina i na tom području neizbježna.

Zajedništvo u poslu isprepleće se s razumijevanjem Sandrovih potreba za hrvanje. Upravo zbog toga posao u radionici dosad nije bio prepreka za odlazak na treninge i natjecanja. U poslu mu pomažu vještine i navike koje je stekao u sportu.
Majstorskim zahvatima Sandro se, kao i u hrvanju, najbolje što zna i umije bori i na tom polju, bilo s čekićem, šivaćom mašinom ili s pomoću najsuvremenijih strojeva.

Ovaj je mladi čovjek već s 28 godina uspio i kao sportaš i kao obrtnik. Jer kakav si sportaš, takav si obrtnik i čovjek, kaže Sandro. Svakome bi, kaže, preporučio da upišu svoju djecu na hrvanje. Svoje je uspjehe ostvarivao postepeno, ali uvijek je, dodaje, imao jasan cilj. Kad bi ga ostvario, ljestvicu želja podignuo bi tek malo više. To je njegova provjerena formula uspjeha i zadovoljstva koju bi preporučio i drugima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!