22:54 / 03.03.2019.

Autor: HRT

"Sanjala sam plavo nebo"

-

-

Foto: - / -

Svi bježe iz Like. No mlada obitelj Svoren, nakon pet godina života u Irskoj, prije godinu dana vratila se kući. Pokrenuli su posao, malu pizzeriju u raseljenom selu Sinac u dolini Gacke i nisu požalili.
Svi bježe iz Like. No mlada obitelj Svoren, nakon pet godina života u Irskoj, prije godinu dana vratila se kući. Pokrenuli su posao, malu pizzeriju u raseljenom selu Sinac u dolini Gacke i nisu požalili. Gostiju ima u svako doba dana. Potegnu do njih s mora, preko Velebita, iz okolnih gradova.

Jel trava zelenija u Irskoj ili Gackoj dolini? Pa u dolini Gackoj naravno, srce nam je tu tako da je i trava zelenija, siguran je Ante Svoren.

Pizze im se vrlo dobro prodaju, kažu. I njih je zatekao uspjeh u ovom slijepom crijevu, podalje od autoceste, u selu Sinac.

U blizini mlinice je izvor Gacke. Sljubili su oni svoje pizze i s autohtonom dimljenom pastrvom. Kupuju brašno iz obližnjeg mlina. Kažu, to je naše autohtono, oni to rade na starinski način.

Ante je u Irskoj trostruko više zarađivao kao pizza-majstor nego prije u Hrvatskoj. Antonija je učiteljica i otišla je samo zbog frustracije jer je stalno radila kao zamjena.

- Sanjala sam plavo nebo, vjerovali ili ne, prisjeća se irskih dana Antonija. I danas je opet zamjenjuje druge, ali nekako joj je lakše. - Zadovoljna sam jer muž ima pizzeriju pa onda imam tu sigurnost, kaže. Roditeljima je jedino žao što je mali Patrik engleski gotovo pa zaboravio.

Svoreni su riskirali. Cijelu su ušteđevinu uložili u ovaj mali posao u srcu Like i krenulo im je. Kažu, iz njihova sela nema se više tko iseliti jer mladih gotovo da i nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!