09:06 / 13.07.2020.

Autor: Tomislav Rataj/HRT

Sao Miguel, zeleni raj Atlantika - je li skupo?

-

-

Foto: - / -

Koje je doba godine najbolje za posjet arhipelagu Azora i koliko je to skupo, doznali smo u sedmom, posljednjem nastavku serijala "Zeleni raj Atlantika".
HRT-ov novinar Tomislav Rataj proveo je 20 dana na udaljenom otoku Sao Miguel usred oceana. Koje je doba godine najbolje za posjet arhipelagu Azora i koliko je to skupo, doznali smo u sedmom, posljednjem nastavku serijala "Zeleni raj Atlantika".

Svjetionik Farol Do Arnel na najistočnijem je dijelu otoka Sao Miguel. Ta je točka do Europe udaljena oko 1500 km.

Upravo je taj svjetionik prvo što će turisti, koji odluče ovamo iz Europe doći brodom, vidjeti na zelenoj silueti otoka usred oceana.

- Naša se mogućnost prihvata kruzera u posljednjih nekoliko godina povećala. Ne stižu samo ljeti, kruzeri iz cijelog svijeta dolaze cijele godine, kaže turistička djelatnica Catarina Dutra.

Upravo 15-metarski svjetionik na 100 metara visokoj litici u noćnim je satima, sa svojim bljeskom koji se vidi na udaljenosti od 45 km, brodovima i zrakoplovima jedini zemaljski orijentir. Najstariji je to svjetionik na Azorima, sagrađen davne 1876.

Podno svjetionika smjestilo se malo ribarsko selo Porta Do Arnel. Naselje se ovdje nalazi još od 16. stoljeća. Do malene, nepristupačne lučice stiže se strmom cestom, noćnom morom za malobrojne vozače koji se ovamo usude doći automobilom. U pauzi od ribarenja mnogi su se ribari u manjim mjestima počeli baviti turizmom.

- Nisam prestao ribariti. Imam dva posla, ja sam i ribar i umjetnik. Volim raditi stvari od drva, bolje je. Zaradim više novca, zato nastavljam rezbariti za turiste, kaže Jovito Kosta.

Tijekom povijesti relativno nepoznate Azore najprije su posjećivali turisti avanturisti. Ovamo je 1867. brodom stigao i poznati američki književnik Mark Twain, pišući knjigu "Naivčine na putovanju".

Iako su se desetljećima trudili privući turiste, u znatnijem broju to im je uspjelo tek posljednjih 5 godina.

- Lokalna zrakoplovna kompanija imala je monopol i bili smo otuđeni od svijeta. Sada su promijenili politiku poslovanja i nebo su otvorili svima. Niskobudžetne aviokompanije izravno nas povezuju s New Yorkom i drugim gradovima u Americi, Kanadi i Europi, kaže Catarina Dutra.

Mnogo se toga promijenilo. 

Mi smo povratnu kartu od Zagreba do Sao Miguela platili 2000 kuna.

Unatoč većem priljevu turista, ovdje nema turističkih gužvi pa su ulice gradića na otoku često gotovo potpuno prazne.

Gosti nam dolaze iz Nizozemske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, ali najviše nam turista stiže iz Njemačke, kaže voditelj restorana Marko Aruda.

Ni Azori ni Sao Miguel nisu suviše skupa turistička destinacija. Na primjer, porcija kvalitetne oceanske ribe u restoranu stoji od 50 do 100 kn, čaša dobrog lokalnog vina oko 15 kn, a kuća s bazenom u središtu grada za cijelu obitelj oko 500 kn na dan.

Nekada su to bile raskošne prostorije američkog konzulata. Danas svojim gostima nude bogatu knjižnicu, kuhinju, veliku okućnicu i privatni bazen.

Ako vam luksuzni smještaj nije previše važan, za stotinu kuna po osobi lako je pronaći pristojan smještaj s doručkom u bilo kojem gradiću na otoku.

Ako vam nije do kuhanja u apartmanu, mnogi restorani nude lokalne specijalitete, najviše ribu, po prihvatljivim cijenama. Nas je kompletan obrok, i hrana i piće, za tri osobe stajao oko 300 kuna.

No ako ste za odmor odlučili potrošiti još manje, nećete se ni tada razočarati.

Ovo je raj za kampiranje jer šator možete postaviti doslovno bilo gdje i besplatno prenoćiti.

Iako je zemljište na otoku privatno, posjetitelji šatore mogu besplatno postaviti gdje god žele.

I uređeni kampovi ili su besplatni ili su, za europske standarde, vrlo jeftini.
Nijemac Andrej Qinting obilazi svijet biciklom. Nakon 136 zemalja odlučio je posjetiti i Azore.

- Uobičajeno je da ovdje u 50% slučajeva spavam besplatno. Jednom sam, zapravo, više sam puta spavanje platio euro ili dva, za kampiranje. Ali ni restorani i hrana nisu skupi, kaže Andre Qinting.

Mi smo većinu od 20 dana provedenih na otoku spavali u šatoru. No 20 dana nam je bilo jedva dovoljno da istražimo, posjetimo i kamerom zabilježimo sve ljepote. Uobičajeno, turisti ovdje ipak ostanu kraće.

- Ovdje, na Azorima, uobičajeno provedu tjedan dana. Najčešće posjete i druge otoke arhipelaga. Kada se vrate na Sao Miguel, ostanu još dan ili dva i zrakoplovom se vrate kući, kaže Catarina Dutra.

Kada je najbolje posjetiti Azore?

Zbog toga što se nalaze usred Atlantika, nisu dominantno kupališno turističko odredište. Zbog velikih oceanskih valova na crnim vulkanskim plažama rijetko se tko kupa. Uobičajeno je kupanje u bazenima, koji su uglavnom u blizini.
Zbog male godišnje razlike u dnevnim temperaturama, koje se kreću od ugodnih 15 do 26 stupnjeva, ovdje ćete se u brojnim prirodnim termalnim kupeljima moći kupati cijele godine, pa i zimi.

- Više nema godišnjeg doba kada možemo reći da na otoku nema turista. Turisti nam stalno dolaze, naglašava Catarina Dutra.

- Danas vrijeme nije tako dobro. Na Sao Miguelu kažu da se u jednome danu promijene tri godišnja doba - proljeće, ljeto i jesen. Sve to možete doživjeti u samo jednom danu, rekla je Natalija Babić iz Kanade.

Posjet izvan glavne ljetne turističke sezone ima prednosti.

- Želite li vidjeti najveće kitove, najbolje ih je potražiti u proljeće, od travnja do početka lipnja. To su najbolji mjeseci za promatranje kitova, objašnjava biologinja mora Gina Salazar.

Ovaj nas je otok privukao egzotičnim, gotovo nestvarnim krajolikom. Nismo ga željeli usporediti s hrvatskim ljepotama jer bismo bili pristrani. Zato smo mišljenje zatražili od Kanađanina hrvatskih korijena.

- Obje su destinacije vrlo atraktivne. Slab sam na svoju Hrvatsku i gotovo su izjednačene u ljepoti, ali ipak mi se više sviđa ovdje na otoku, moram biti iskren, kaže Hrvatin Babić.

No egzotično odredište, uz brojne prednosti, ima i mane.

Teško je ovdje jer smo udaljeni od svih. Daleko su Europa, Portugal i Amerika, kaže Ricardo Furtado.

Izoliranost od svijeta za mnoge je ovdje i najveća prednost.

Najbolji je ovdje miran i lagodan život, smatra Catarina Dutra.

- Ovdje je lijepo, mirno. Međusobno se svi poznajemo, to je najbolje. Živio sam u Americi, no ovdje je ljepše. Nema kriminala, vrlo je lijepo, smatra Marko Aruda.

U 7. epizodi serijala predstavili smo vam burnu povijest Sao Miguela, posjetili njegove najljepše prirodne znamenitosti. Kuhali smo na toplini vulkana i upoznali autentične okuse po kojima je otok prepoznatljiv. Družili smo se s kitovima i dali vam dovoljno razloga da ga poželite posjetiti, pa makar i samo u mašti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!