Sat anatomije za umjetnike iz 1914. godine

12.04.2021.

14:41

Autor: V.M./Vijesti iz kulture/HRT

Prvi hrvatski anatomski atlas

Prvi hrvatski anatomski atlas

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na mrežnim stranicama HAZU i u Galeriji Šira otvorena je mala izložba posvećena umjetničkim prikazima ljudskog tijela: "Sat anatomije - nekad i sad".

Izložba polazi od "Plastičke anatomije" - prvog hrvatskog anatomskog atlasa za umjetnike, koji godine 1914. potpisuju kipar Rudolf Valdec i slikar Bela Čikoš Sesija - tri godine prije osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Uz taj neprocjenjivi arhivski predmet, izložba prati povijest sata anatomije - osnove umjetničkog zanata - na našoj likovnoj akademiji otad do danas.


- Udžbenik iz 1914. "Plastička anatomija" dvojice profesora s novoosnovane Akademije likovnih umjetnosti nikada nije dospio u fokus javnosti. Mi smo ga naprosto željeli interpretirati, uz pomoć, naravno, arhiva Akademije, ističe suautorica izložbe i voditeljica Arhiva za likovne umjetnosti HAZU Jasenka Ferber Bogdan.

Suautorica izložbe i voditeljica Arhiva ALU Ariana Novina dodaje da se na željelo prikazati i recentne radove trenutnih studenata Akademije.


- Predmet "Anatomija" se u različitim vremenima različito i zvao, ali zapravo je ostao konstanta do dan-danas, zaključila je Novina.


Virtualni dio izložbe možete pogledati na YouTubeu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!