10:45 / 28.09.2020.

Autor: Krešo Volarević/HRT

"Senior day" i jutarnje vježbanje umirovljenika

-

-

Foto: - / -

U Domu Peščenica bilo je organizirano vježbanje umirovljenika. Oni su vježbali na balkonima, a vježbe im je vodio licencirani trener koji se nalazi na livadi ispod balkona.
U okviru Europskog tjedna sporta, u Domu Pešćenica u Zagrebu, održao se "Senior day" i jutarnje vježbanje umirovljenika.

U Domu Peščenica bilo je organizirano vježbanje umirovljenika. Oni su vježbali na balkonima, a vježbe im je vodio licencirani trener koji se nalazi na livadi ispod balkona.

- Ovo danas je dio aktivnosti Ministarstva turizma i sporta, zahvaljujemo se što su nas uključili, naši korisnici vježbaju vježbe koje prakticiraju zbog svog zdravlja i inače, tijekom cijele godine, istaknula je ravnateljica doma za starije i nemoćne Peščenica Marija Orlić.

- Dokazano je da tjelesna vježbanje pozitivno utječe na prevenciju preko 40 korničnih i zaraznih bolesti. Pozitivno utječu na razvoj kognitivnih funkcija, sprečavaju razvoj demencije te imaju mnoge druge benefite, istaknula je Mirna Hajnic s Fitness učilišta.

- Kako bi aktivnost bila održiva potrebno je naći aktivnost koja odgovara svakoj individui. Naći nekakvu aktivnost koja nas veseli, da nam to nije napor raditi svakodnevno. Ukoliko se radi o srednjoj ili niskoj tjelesnoj aktivnosti preporuka je bude u trajanju od 30 minuta dnevno svaki dan, a ukoliko se radi o visokoj intenzivnoj tjelesnoj aktivnosti da to bude 3 sata tjedno. Poželjno je kod starijih osoba da trening bude uspjeren na razvoj ravnoteže, odnosno stabilnosti i mobilnosti, da u trening uključe neko vanjsko opterećenje jer to pozitino utječe na prevenciju osteorporoze te ubaciti neku kardio aktivnost tipa ples ili žustro hodanje, rekla je.

- Kad bi se svi benefiti tjelesne aktivnosti mogli sažeti u jednu tabletu to bi bila najčešće propisana tableta na svijetu, naglasila je Hajnic.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!