Senzorna soba pomaže pri poticanju dječjih osjetila

18.03.2023.

17:12

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Senzorna soba

Senzorna soba

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Djeca do sedme godine života najranjivija su skupina društva. Kod 24 tisuće njih, a otkrilo je istraživanje UNICEF-a otkrivena je jedna vrsta osjetnog problema u razvoju. Na žalost tek jedno od osmero djece u Hrvatskoj dospije do usluge ranog otkrivanja i dijagnoze ovog problema što olakšava daljnje korake u liječenju.

Vid, sluh, njuh, dodir i ravnoteža - igra na spravama u ovoj prostoriji potiče djetetova osjetila, a istodobno služi za rano otkrivanje poremećaja u razvoju, kao i procjenu sposobnosti. 

- U kojoj su različite sprave i djelujemo na vestibularni, taktilni, odnosno na sve sustave u kojem dijete ima neki deficit, rekla je Roberta Pešava, fizioterapeutkinja.

Djelatnice su prošle posebnu izobrazbu kako bi proširile znanje, s obzirom na to da dosad bolnica nije imala ovakvu vrstu usluge.

- Ponajviše ih kod mene dolaze na terapiju djeca od druge godine pa do polaska u školu, kazala je Sanja Kovačević, logopetkinja.

Poremećaji iz autističnog spektra, smetnje učenja, ponašanja, pisanja i čitanja, ovo je mjesto gdje se u ranoj dječjoj dobi može najviše postići u otklanjanju poteškoća.

- Zašto što ranije, dakle dječji mozak je plastičan i ima mogućnost, velikog potencijala da se intervencijom potaknu određene moždane sfere, kazala je Sandra Čubelić, ravnateljica OB-a Gospić.

Ne žive sva djeca i svi roditelji u jednakim životnim okolnostima pa je UNICEF u suradnji s vladom napravio analizu kojom je utvrđeno da u čak 6 županija uopće ne postoje senzorne sobe. 

- Da u najranijoj dobi djeca dobiju mogućnosti podrške kroz senzornu integraciju, da dobiju educirane stručnjake, ljude iz ove bolnice koji evo prolaze posebnu edukaciju, kako bi znali što i kako raditi i kako pomoći djetetu, izjavila je Đurđica Ivković, voditeljica Odjela za rani razvoj, UNICEF.

Važno je upozoravati i u ranom djetinjstvu otkrivati ove poremećaje jer učinjen propust u ranoj mladosti poslije se, ističu, ne može ispraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!