16:57 / 19.07.2020.

Autor: Sara Badžek/HRT

Seoska idila u kojoj djeca uče o životinjama

-

-

Foto: - / -

Radi se ovdje od jutra do mraka, a tajna osmijeha, kažu, leži u tome - s kime radiš.
A turisti imaju što vidjeti i u Lužanu Biškupečkom nadomak Varaždina, gdje se krije prava seoska idila. Obitelj Lukač uzgaja autohtone hrvatske domaće životinje. Ideja da djeci omoguće suživot s prirodom pretvorila se u pravu turističku atrakciju - imanje posjećuju obitelji iz cijelog kraja, ali i školske grupe koje tako iz prve ruke uče o životinjama.
Velika je i sretna obitelj Lukač. Prije nekoliko godina odlučili su se za poslovni zaokret. Radi se ovdje od jutra do mraka, a tajna osmijeha, kažu, leži u tome - s kime radiš.

- Kad se radi s ljudima je puno više stresa, kaže Josip Lukač.

Skromno je počelo - želja da sebi i djeci osiguraju kvalitetan život vezan uz zemlju.

- Klinci nemau mobitela, tableta, laptopa, praktički nemaju vremena gledati crtiće, oni stariji jedino kad mladi spavaju, kad je popodnevni odmor, objašnjava Nikolina Lukač. Kada živiš tempom prirode nema apstrakcije. Niko, Hana, Tena i Gita imaju veliko društvo. Ne misle da je krava ljubičasta, znaju da mlijeko ne dolazi iz tetrapaka. 

Dom su ovdje pronašle lička buša Zvonka, Azri, istarski boškarin. Na zemlji uz staru cestu između Varaždina i Zagreba okupili su hrvatske autohtone pasmine, a njihov je privatni zoološki vrt postao prava atrakcija.

- Krajnji nam je cilj da dolaze i odrasli, eventualno ljudi koji se planiraju baviti uzgojem primjerice buše i kod nas vide razliku između goveda, kaže Josip Lukač.

Pritisnuti između asfalta i briga često zaboravljamo na prednosti sela. Lukači će ih rado podijeliti sa svakim gostom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!