Šetnjom kroz Istru do hormona sreće i zdravog života

28.09.2021.

07:06

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Šetaći na 6 km dugoj stazi

Šetaći na 6 km dugoj stazi

Foto: HTV / HRT

U ubrzanim vremenima, zdrav život zvuči kao luksuz, ali čini se kako se sve više ljudi svjesno okreće upravo takvom načinu života. Jedna takva manifestacija održava se već godinama na stanciji Guran u Istri. Naša je ekipa provjerila kako su proveli sunčanu nedjelju.


Pedesetak šetača svih dobi, na šest kilometara dugoj stazi. Šumski putovi fasciniraju i strance. 


- Dolazimo sa sjevera Italije, točnije s jezera Lago Maggiore, iz mjesta Stresa, imamo kuću u Orbanićima i odlučili smo se priključiti pješačenju jer nam se sviđalo biti u društvu i upoznati prirodu, rekao je Giancarlo, turist iz Italije.


Sunčana nedjelja, domaće životinje, čist zrak samo su pojačali hormon sreće, posebice kod najmlađih. 


I nakon fizičke aktivnosti, za zdrav život, važno je nahraniti mišiće. Domaća hrana pravi je izbor.


-  Danas imamo u ponudi istarsku maneštru s turkinjom ili bobićima s domaćom kobasicom, imamo pljukance s pršutom i rokulom, i imamo piletinu s povrćem i krumpirom, kazala je Sandra Božac, vlasnica gospodarstva Guran.


A kad ne ide samo kroz prehranu i fizičku aktivnost, tu su prirodni proizvodi.


- Vodim zdrav život i vrlo mi je važno da sam sigurna da je to zdravo, da nije neka kemija nego prirodno, ispitano, rekla je Mirna, posjetiteljica iz Pule.


Teško je pronaći ravnotežu između sve bržeg tempa života i slobodnog vremena, što na kraju, plaćamo zdravljem.


-  Zdrave navike su naš izbor i naš put i naš je izbor kakav ćemo život voditi. Zdrave navike su jako važne zato što je Svjetska zdravstvena organizacija narapavila istraživanje i utvrdila je da se 1/3 bolesti može prevenirati zdravim navikama, kazala je Elis Berkarić iz Udruge "Vita Nova".


Jer, kako kaže stara narodna, bolje spriječiti, nego liječiti.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!