Sezona je smokve - kraljice zdravlja

25.08.2022.

20:40

Autor: Ivona Ramadža Čolić/T.V./Dnevnik/HRT

Sušenje smokava u Grebaštici

Sušenje smokava u Grebaštici

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL / Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jezeranima su njihovi stari u naslijeđe ostavili stotine stabala smokava. Golem je to potencijal, danas, nažalost, neiskorišten.

Ovom se delicijom u Lijepoj našoj bave uglavnom obiteljska gospodarstva. No, njezina proizvodnja u nas već godinama opada.

- Prema podacima Državnog zavoda za statistiku evidentan je pad proizvodnje smokava između 2020. i 2021. od čak otprilike 20 posto. Što se može možda pripisati slabijem otkupu, slabijem plasmanu na tržište, kaže mr. sc. Ljiljana Nanjara, predavačica na Veleučilištu "Marko Marulić" u Kninu.

Dok domaća smokva trune po stablima, ističu proizvođači, na tržište nam se ugurala inozemna. No, oni koji je i dalje uzgajaju i koji za tu iznimno hranjivu i kvalitetnu voćku imaju velike planove - rješenje vide u udruživanju.

- Treba se udružiti jer sam čovjek na takvom tržištu ne može uspjeti jer jednostavno veliki grizu male, ističe Rade Bačelić, proizvođač smokava iz Grebaštice. Budućnost je to, ponavljaju, za hrvatsku smokvu.

Suše se smokve u Grebaštici oduvijek. Bili su nekoć među najvećim proizvođačima. Količinom više konkurirati ne mogu, Ali kvalitetom - mogu. Kažu proizvođači: želja im je predstaviti svoj proizvod bolje, prvo na domaćoj gastrosceni, a onda i šire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!