Prva senzorna soba i muzikoterapija u Dalmaciji za pomoć dementnima

04.11.2021.

07:33

Autor: Kristina Tartaro/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Moć osjetila, ilustracija

Moć osjetila, ilustracija

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

U zadarskom Domu za starije i nemoćne osobe na Sfingi otvorit će se suvremeno opremljena senzorna soba. Namijenjena je osobama koje pate od raznih oblika demencije i bit će prva takva u Dalmaciji. Usluga je dio projekta 'Moć osjetila' koji je u potpunosti financiran europskim novcem.

Sezorna soba, koja će uskoro otvoriti svoja vrata, trebala bi pomoći oboljelima od Alzheimera i ostalim dementnim osobama, bilo u domu ili izvan njega.

- U senzornoj sobi postoje različiti podražaji za sva osjetila. Korisnicima pomaže da se opuste, da lakše komuniciraju s okolinom i da steknu samopouzdanje, objasnila je psihologinja Tajana Kucelin.

Osim toga, u Domu sv. Frane provodit će se i muzikoterapija koja se također pokazala iznimno učinkovitom.

- Poboljšat će svakako život ljudi koji pate od demencije. Također će spriječiti ili odgoditi progresiju takve vrste bolesti, kazao je Marko Buljat, ravnatelj Doma za stare i nemoćne Zadar.

'Moć osjetila' projekt vrijedan 1,8 milijuna kuna

Moć osjetila projekt je kojim će se sve to osigurati. Vrijedan je oko milijun i 800 tisuća kuna. U projektu je zaposleno pet osoba.

- Briga i skrb o najugroženijima je jedna od naših bitnih zadaća. Europska unija je to posebno apostrofirala i omogućila nam na taj način da uz bespovratna sredstva pripremimo projekt, naglašava Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije.

Voditeljica projekta Marija Podrug Kasalo objasnila je da će se tim projektom unaprijediti prostorni i stručni kapaciteti Doma kako bi mogli uspješno surađivati s osobama oboljelima od Alzheimera ostalih dementnih osoba.

Uz oboljele, pshiloška pomoć pružat će se i njihovim obiteljima. Uspostavljena je posebna telefonska linija, nabavljene su GPS narukvice, kao i kombi vozilo koje će na terapije dovoziti sve buduće korisnike sa zadarskoga područja koji nisu smješteni u domu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!