13:13 / 17.09.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Sigurni zdravstveni radnici - sigurni pacijenti"

-

-

Foto: - / -

Zdravstveni sustav u Hrvatskoj zaostaje za ostalim europskim zemljama. Godišnje udruga zaprimi na stotine prijava zbog liječničkog nemara, ali sve ostaje ne tome.
Svjetski je dan sigurnosti pacijenata- na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije ove se godine provodi pod sloganom "Sigurni zdravstveni radnici - sigurni pacijenti". Da problemi postoje i da su u pandemiji dalekosežniji nego što se misli upozorila je u Splitu Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Zbog COVID-a 19 strahuju i liječnici i pacijenti - pregledi se odgađaju, liste čekanja produljuju. Za magnetsku rezonanciju najviše - godinu i pol do dvije.

Nemaju svi novca za pretrage u privatnim klinikama; bolesti napreduju, građani umiru pa Udruga za promicanje prava pacijenata predlaže korjenite promjene sustava listi.

- Predlažemo informatizaciju cijelog sustava listi čekanja i sudjelovanje privatnog zdravstvenog sektora u ovim vremenima, rekao je Josip Perić, pravnik Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

A zdravstveni sustav u Hrvatskoj, ističu, zaostaje za ostalim europskim zemljama. Godišnje udruga zaprimi na stotine prijava zbog liječničkog nemara, ali sve ostaje ne tome.

- Jučer smo imali jednu pravomoćnu presudu koja je donesena kao jedan presedan u Hrvatskoj - za nesavjesno liječenje povodom smrti dječaka i to je ono na čemu trebamo učiti, rekla je Jasna Karačić, predstojnica UNESCO-ovog Odjela za prava pacijenata.

Kako izbjeći nesavjesno liječenje i tužbe - splitski studenti medicine mogu naučiti u priručniku "Pacijent utemeljen na dokazima".  Ne treba, poručuju iz udruge, pacijente slati ni na desetke nepotrebnih pregleda; važno je uočiti bitno.

- Sve počinje od dobre komunikacije, anamneze i to je 90% posla. Više ne smijemo ići kao defenzivna medicina, naglasak je na komunikaciji, na rješavanju problema od samog starta, ljudskog pristupa na kojeg nekako smo zaboravili, dodala je Karačić.

Zaboravljen je, čini se i Zakon o zaštiti prava pacijenata -  donesen je 2004. i trebalo bi ga, kažu, malo modernizirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!