Sindikat biciklista dodijelio nagrade poslodavcima koji potiču putovanje biciklom

02.06.2023.

09:20

Autor: Hina/HRT

Vožnja bicikla pridonosi zdravlju

Vožnja bicikla pridonosi zdravlju

Foto: Boris Scitar / Pixsell - Ilustracija

Sindikat biciklista u petak je, uoči Svjetskog dana bicikla 3. lipnja, dodijelio certifikat Poslodavac prijatelj bicikliranja Turističkoj zajednici Karlovačke županije, projektnom birou 2A iz Karlovca i zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti.

Vožnja bicikla pridonosi uštedama, očuvanju okoliša i smanjenju utjecaja na klimatske promjene, ali i na zdravlje pojedinaca zbog svakodnevne fizičke aktivnosti, napominju iz Sindikata biciklista.


S obzirom na to da je radno aktivno stanovništvo ono koje najviše stvara prometne gužve u gradovima, pozvali su sve kompanije i organizacije da potaknu svoje zaposlenike na korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva.


Turistička zajednica Karlovačke županije prva je turistička zajednica u Hrvatskoj koja je zaslužila certifikat Poslodavac prijatelj bicikliranja zato jer za sastanke s dionicima često koriste bicikle u svojem svakodnevnom radu, a svoje zaposlenike upoznaje s biciklističkom infrastrukturom u blizini - stalcima, stanicama za brzi popravak bicikla i biciklističkim rutama.


Među nagrađenima je i projektni biro 2A iz Karlovca koji posjeduje uredski bicikl za obavljanje poslovnih tura po gradu.


Karlovac je fenomenalan grad za ostaviti auto na parkiralištu ili u garaži i sve obaviti pješice ili biciklom, što mi i činimo. Kako se bavimo arhitekturom i urbanizmom, neprestano promišljamo na koji način javne površine učiniti pristupačnijima biciklistima i kako promovirati ideju održive urbane mobilnosti među sugrađanima, istaknuli su.


Fakultet prometnih znanosti drugi je certificirani fakultet u Hrvatskoj koji zaposlenicima i studentima već dulji niz godina nudi bicikle u svojem vlasništvu Studocikle.


Osim kontinuiranog obrazovanja studenata u području biciklističkog prometa i aktivne mobilnosti, u proteklom vremenu su značajno unaprijeđena biciklistička parkirališna mjesta u Vukelićevoj ulici i na kampusu Borongaj. Također su uspostavljeni terminali sustava javnih bicikala, rekao je dekan Marko Šoštarić.


Sve tri organizacije zadovoljile su kriterije, koji su standardizirani na razini Europe, i time su se pridružile međunarodnoj ekipi istaknutih ekološki i društveno osviještenih znanstvenih institucija, kompanija i organizacija u Hrvatskoj i Europi, izvijestili su iz Sindikata biciklista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!