Sjajni edukativni programi na slavonskobrodskom bazenu

25.10.2021.

12:24

Autor: Višnja Ružojčić/Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

Edukativni programi na slavonskobrodskom bazenu

Edukativni programi na slavonskobrodskom bazenu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HTV

Osam godina od otvaranja Gradski bazeni u Slavonskom Brodu - mnogo su više od mjesta za rekreaciju, sport i zabavu.

Paraplivački klub Marsonia u suradnji s Ustanovom za gospodarenje športskim objektima - provodi ondje sjajne edukativne programe za djecu i odrasle. 

Projekt "Hidrokinezi - terapijom do zdravlja" namijenjen je osobama s teškoćama u razvoju, a prvi put Brod se uključio u nacionalnu akciju "Hrvatska pliva" pa će plivačku obuku proći oko šest stotina učenika trećih razreda gradskih osnovnih škola.

Kad smo ih snimali - ovi su osnovnoškolci bili pri samom kraju plivačke obuke. 

- Naučili smo ronjenje, disati pod vodom i plivati, govori Luka iz OŠ "Blaž Tadijanović". 

- Najdraže mi je bilo sada kad sam prošao ispod pruge. To sam i prije znao jer najlakše mi je plivati ispod vode, dodaje David Kovačević iz OŠ "Blaž Tadijanović". 

- Nisam baš toliko puno znala plivati, ali sad sam još više naučila plivati, priča Hana iz iste škole. 

Ovdje na gradskim bazenima nastoje što više djece i mladih uključiti u sportske programe.

- Ove godine smo dobili priliku sudjelovati u projektu "Učimo plivati" kojim smo obuhvatili sve treće razrede gradskih osnovnih škola, ističe ravnatelj Ustanove za gospodarenje športskim objektima Miroslav Stefanović

Za roditelje je program besplatan, a stručnost i sigurnost jamče nositelji projekta iz Paraplivačkog kluba "Marsonia". 

- Pet kineziologa je ovdje. Aktivno sudjeluju u provedbi programa i četiri sportska djelatnika. Tako da sigurnost je na prvom mjestu. Jamčimo da će djeca samo ovdje naučiti plivati i ništa im se loše neće dogoditi, ističe predsjednik Paraplivačkog kluba "Marsonia" Ivan Holik

- Dvadeset sati obuke, to su deset blok sati učenja plivanja. Tako da je to dovoljno za djecu. Kad se intenzivno svaki dan radi. To je za obuku neplivača dovoljan broj sati, dodaje Davor Lulić, trener plivanja. 

Prvi su puta dio nacionalnog projekta "Hrvatska pliva" pa je 120 tisuća kuna potpore stiglo iz Ministarstva turizma i sporta. A do kraja godine za korisnike je besplatan i program "Hidrokinezi - terapijom do zdravlja" namijenjen osobama s teškoćama u razvoju.

- Voda je medij koji djeluje blagotvorno i dobro na svaku osobu a pogotovo na osobu koja ima neki vid teškoća, zbog svojih fizikalnih svojstava. Bez obzira na plivački potencijal, svaka osoba može sudjelovati u ovim plivačkim aktivnostima, dodaje Holik. 

Osmogodišnji Lovro na rehabilitaciju ide s tatom. I sjajno napreduje.

- Postao je puno koncentriraniji, puno fleksibilniji, ne umara se tako brzo, a i on voli vodu. Tako jednostavno i on uživa i najveća dobit ovoga je što je on veseo, ističe Tomislav Marić

- Od rođenja stalno u kolicima samo sjedim i ne mogu nikako se kretati i ove vježbe mi znače puno, zato što je sva ova moja aktivnost u bazenu. Idem dva put tjedno, ističe Kristina Terihaj iz Slavonskog Broda. 

- Mi radimo ovdje Hallewick koncept koji je preko 70 godina star, a radi se o tome da djeca, mladi, a i odrasli, bez pomagala nauče plivati, dodaje trener Lulić. 

Za sudionike programa osigurana je i psihološka potpora.

- Roditelji dijele dosta slične probleme i teškoće s kojima se suočavaju i tu je uvijek psihološka potpora dobro došla, od vječne teme stresa i suočavanja sa stresom, kaže psihologinja, suradnica na projektu Davorka Čavar Lovrić

A mnogo znači već i sama činjenica da se druže, dijele iskustva, uče nove vještine. Osnaženi time, lakše se nose sa svakodnevicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!