Skijaško natjecanje sinjskih alkara

23.01.2022.

21:10

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/HRT

Sinjski alkari na skijama na Kupresu

Sinjski alkari na skijama na Kupresu

Foto: Dnevnik / HRT

I ovoga vikenda na Kupresu se okupilo mnogo skijaša, uglavnom iz Dalmacije. Ovaj put posebna atrakcija bila je skijaško natjecanje sinjskih alkara. Na stazi je trebalo održavati ravnotežu na skijama, a na cilju kopljem pokušati pogoditi alku "u sridu".

Na radost domaćina, na Kupresu je ovog vikenda padao snijeg. Stigli su i posebni gosti koji su ovdje na snježnim stazama priredili svoje zanimljivo natjecanje. Sve je bilo naravno u skladu s tradicijom Viteškog alkarskog društva. Himna, trobojnica, skijaši u alkarskim odorama i mimohod do starta. Gledatelji oko staze.

- Imamo iskustva u skijanju, spojili smo s tom našom vještinom gađanja u alku i pokušali smo napraviti nešto zanimljivo novo, rekao je Damir Gulam, ski alajčauš.

- Posebni je doživljaj pogoditi u sridu, posebno na ovoj alci, doživljaj je jedinstven, druga Ski alka, rekao je Ante Barać, predsjednik Ski kluba Sinj.

Marko Vrca jedini se natječe se Alci u Sinju i ovdje na ski alci na Kupresu. Nije nam otkrio je li lakše do cilja na konju ili na skijama.

- Čak vam ne bih ni odgovorio na to pitanje, to bih ostavio za sebe, to je mistika, to mi što smo na pravoj alci znamo, to ćemo zadržati za sebe, ali je lijepa i jedna i druga, rekao je Vrca.

Tako je Ski alka povezala dvije tradicije i dva kraja koja drže do tradicije.

- Meni je uvijek drago doći na Kupres. Sinj, Kupres ovo naše međugranično područje, to je isto tijelo, isti ljudi, isti narod. Prema tome, trebamo raditi što više na ovome povezivanju, rekao je Miro Bulj, gradonačelnik Sinja.

- Sinjani i Splićani, Dalmacija svojataju Kupres svojim, to je povezivanje ljudi, povezivanje gradova, povezivanje svašta nečega i njegovanje naših tradicija, rekao je Zvonko Bagarić, vlasnik Skijaškog centra Čajuša iz Kupresa.

Pobjednik druge Sinjske Ski alke je Jerko Župić koji je svaku od tri utrke završio pogotkom "u sridu". Za pun pogodak skijaške sezone na Kupresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!