Škola u Korčuli u ljetinkovcu iz 19. stoljeća

05.11.2021.

17:06

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli

Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Srednja škola Petra Šegedina u Korčuli ima jedinstvenu povijesnu vrijednost. Nalazi se u ljetnikovcu obitelji Depolo s kraja 19.stoljeća, s povijesnim perivojem i vrtovima o kojima se brinu profesorica i učenici. Osmišljen je i fakultativni predmet "Vrtlarenje", da bi se održala urednost i sačuvala ambijentalna raskoš.

Sagrađena kao ljetnikovac ugledne korčulanske obitelji, a s godinama korištena kao humanitarna mornarska škola i zapovjedništvo vojnoga garnizona u Korčuli.

- Nakon '91. godine ova zgrada je malo po malo, privedena ponovno školskoj svrsi i u njoj se danas nalazi srednja škola u Korčuli, objasnio je turistički vodič Aljoša Milat.

U kojoj se očuvao jedinstven ambijentalni prostor, s bogatim vrtovima o kojima se svaki tjedan brinu učenici srednje škole.

- Imamo čemprese, bor pinj, cikas, juke, oleandre, pitospore, ciklame, zatim imamo perunike, razne, imamo čak i bambuse, rekla je Darija Foretić, profesorica biologije i kemije.

- Ovo je jedan od najljepših školskih vrtova koji sam ikada vidjela i zbog toga ga stvarno želimo održavati, rekla je učenica Sara Ilišković.

- Osim što čistimo smeće, dižemo korijene, sadimo nove biljke i pokušavamo ustvari učiniti ovaj vrt boljim, rekao je učenik Dinko Fabris.

Ovaj vrt ima veliki potencijal za titulu najljepšega školskog vrta u Hrvatskoj - no prije toga, potrebna mu je obnova.

- Pomlađivanje krošanja, sređivanje krošanja, pa da onda tako, malo po malo dođemo do partera. I, da mu vratimo i botanički i ambijentalni povijesni značaj kakav zahtijeva, rekla je Dobrila Kraljić, krajobrazna arhitektica.

- Da ovi naši školski vrtovi zaista zasjaju u punom sjaju i da doprinesu na neki način i kulturnoj i turističkoj i baštini i ponudi grada Korčule, rekao je Lovre Botica, ravnatelj Srednje škole Korčula.

A uz pomoć grada i lokalne zajednice, to se uskoro nadaju i postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!