12:22 / 30.08.2018.

Autor: V.M./D.S./HRT

Škola pisanja u svježini Gorskog kotara

-

-

Foto: - / -

U osami i ljepoti Gorskog kotara mnogi su napisali svoje književne uradke. U čarobnom dvorcu Stara Sušica, uz kreativan poticaj poznatih pisaca - voditelja radionica, to su učinili i polaznici 8. Ljetne škole pisanja.
U osami i ljepoti Gorskog kotara mnogi su napisali svoje književne uradke. U čarobnom dvorcu Stara Sušica, uz kreativan poticaj poznatih pisaca - voditelja radionica, to su učinili i polaznici 8. Ljetne škole pisanja u organizaciji Centra kreativnog pisanja.

Smisao ovakvog tipa škole jest pomoći onima koji se još nisu otisnuli u književne vode da iz sebe izvuku najviše. No da bi u tome uspjeli, prije svega valja - znati čitati.

Od 2010. godine do danas kroz ljetnu školu pisanja prošlo je više od 100 polaznika. Već četvrtu godinu održava se u Staroj Sušici, gdje u dvorcu ili obližnjem perivoju polaznici škole usavršavaju prozni ili pjesnički izričaj.

Osim što dobiju objektivnu kritiku profesionalaca u grupi je i 5 do 6 polaznika s različitim mišljenjima o tekstu,  napominje voditeljica ljetne škole pisanja Sanja Vučković.

Polaznici ove škole u Staru Sušicu dolaze s različitim motivima, no jedan im je zajednički - žele napredovati u žanru u kojem su se već okušali.

Bavim se pisanjem prozno poetskih crtica na kojima sam dosta napredovala i zato sam odlučila doći opet,  otkriva polaznica ljetne škole pisanja Petra Jelača.

Ovdje sam ne zato što ću od početka učiti pisati, nego da napravim korak naprijed, da naučim nešto novo, da budem isprovocirana na nešto novo, da počnem razmišljati u nekom drugom smjeru,  komentira polaznica Marica Žanetić Malenica.

Evo, nedavno sam dovršio putopis, ali me dakle zanima malo se probiti izvan žanra pa sam zato došao u ovu predivnu Staru sušicu da vidim što drugi rade, i što možemo naučiti od ovih koji pišu vještije,  ističe polaznik ljetne Siniša Golub.

Zanimljiv je, naravno, pogled na napredak polaznika iz kuta književnika i pisaca koji vode ovu školu – jedan od njih je pisac i novinar Davor Mandić, voditelj radionice kratke priče: Čini se da se to dobro vidi prema onome s čime dođu i onome s čime odu. Dakle tekstovi koje oni donesu često imaju neku dobru podlogu u sebi, imaju nekakvu dobru ideju ali nešto u njima neću reći ne štima nego oni možda još nisu uobličeni u nešto što bismo mogli nazvati književnim tekstom.

Uz svakodnevni rad na tekstu, u sklopu ljetne škole organiziraju se i književne tribine, predstave te druženja na kojima gostuju autori iz Hrvatske i regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!