14:50 / 26.04.2019.

Autor: Vesna Zovko/V.M./HRT

Skulpture od stakla Đurđice Horvat

-

-

Foto: - / -

U studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu izlaže višestruko nagrađivana likovna umjetnica Đurđica Horvat. Zbog iznimnog interesa javnosti izložba je produljena do 28. travnja.
U studiju Moderne galerije 'Josip Račić' u Zagrebu izlaže višestruko nagrađivana likovna umjetnica Đurđica Horvat. Zbog iznimnog interesa javnosti izložba je produljena do 28. travnja.

Svojim prepoznatljivim likovnim rukopisom kiparica i keramičarka Đurđica Horvat već godinama osvaja i publiku i struku. Najnovijim ciklusom dočarala je poetiku koloritnih aktova u staklu.

- Skulpture su nastale od 2005. do 2018. godine. To je moje promišljanje stvaralaštva i načina rada kako upotrijebiti staklo kao staklo, iskazati se crtežom i skulpturom u jednom, priča Đurđica Horvat.

I upravo dio čarolije ove lirične skulpture duguju zahtjevnoj i izazovnoj tehnici spajanja, sjedinjavanja dvaju stakala u novu priču.

- Tehnika fuzije se radi u pećima, obrnuti je proces od keramike. Ima jako puno vrsta fuzije, a tu je specifično što se radi u peći, diže se temperatura do 600 stupnjeva u tekućem stanju se modelira i jako je važno sporo hlađenje. Tako da ima nekih ovdje skulptura koje su se hladile i po tri tjedna, kaže Đurđica Horvat.

Autorica je inače diplomirala na umjetničkoj školi 'Agora' u klasi velikog Ivana Kožarića. Iza nje je dvadesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. S petnaestak novih skulptura u staklu ispričala je svoju priču o ženi kao vječnoj inspiraciji.

- To je promišljanje što sve danas čini ženu, kako se uopće ona može negdje izraziti, kako je u nekim situacijama možda i teško, ali upravo sam išla na tu ljepšu stranu, napominje autorica.

Sve to spojila je bojama koje su dočarale onu sretnu stranu života: Strašno volim boje, općenito moj opus je pun kolorita. Mislim da to ipak daje jednu radost, veselje i svježinu. Tako da sam i s tim živim koloritom htjela dočarati i ljepotu, zaključuje Đurđica Horvat.

Ovu ljepotu u staklu možete pogledati do 28. travnja u zagrebačkoj Galeriji Josipa Račića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!