Svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati šest vrsta raka

19.06.2021.

19:28

Autor: Matea Mikić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Akcija "Budi mrak"

Akcija "Budi mrak"

Foto: Dnevnik / HRT

U našoj se zemlji već godinama organizira cijepljenje protiv HPV-a, opakog virusa koji može uzrokovati čak šest vrsta raka. Provodi se među djevojkama i dječacima osmih razreda, a do kraja godine bit će dostupno i svima mlađima od 25 godina. Ipak, odaziv nije zadovoljavajući pa se po školama provodila i edukativna akcija "Budi mrak".


Cjepivo protiv HPV-a Eugen je primio u osmom razredu. Zna da je dobro odlučio.

- Neki su prvo pomislili, bili su malo sramežljivi jer je o spolnoj bolesti ali nije neki big deal oko toga jer je bolje spriječiti, nego liječiti, kaže Eugen Begač.


Cijepila se i Jana. Zato se i uključila u kampanju „Budi mRAK". Sa svojim kolegama s Medicinskog fakulteta održava edukative radionice u kojima je dosad sudjelovalo 3 i pol tisuće učenika.

- Učenici najčešće nemaju blage veze, kako bi to rekli o transmisiji HPV-a, o tome koliko je on učestao. Oni se svi šokiraju kad saznaju da 80 posto spolno aktivne populacije se zarazi nekom vrstom HPV-a, kaže Jana Jelenić, nacionalna koordinatorica mRak projekta i studentica Medicinskog fakulteta.


Nisu informirani ni oni koji odlučuju o cijepljenju.

- U Hrvatskoj svaki drugi roditelj ne zna da HPV može uzrokovati šest vrsta raka, a svaki treći ne zna da je cjepivo dostupno, kaže dr. Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

To moraju znati roditelji i djevojčica i dječaka.

- Kako ja to volim često slikovito reći, muškarci nisu samo komarci koji prenose malariju od jednog do drugog nego i jedni i drugi sudjeluju i na neki način moraju snositi i odgovornost i mora im biti pružena zaštita, kaže dr. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije u KBC-u Zagreb.


Cijepljenje u osmom razredu osnovne škole idealno je za prevenciju.

- Nema dobne granice, gornje,međutim preporuča se prije stupanja u spolne odnose. To je zato što cjepivo nije terapijsko, ono mora djelovati prije nego osoba bude izložena zarazi HPV-om, kažu stručnjaci.

U Hrvatskoj je procijepljenost niska. Prošle godine cijepljeno je 39 posto djevojčica i 25 posto dječaka. Daleko je to od europskog cilja od barem 80 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!