Sladoledi za bebe i djecu, prvi na svijetu

27.07.2022.

06:54

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Sladoledi za bebe i djecu

Sladoledi za bebe i djecu

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U vrućim ljetnim danima mnogi pribjegnemo za hladnim recepturama koje će nas osvježiti ili si jednostavno priuštimo sladoled. Ipak, sladoled je pun šećera i aditiva, a tome je doskočila mlada ekipa kreativaca koji su osmislili potpuno prirodan sladoled od voća i povrća.

Izrada sladoleda za bebe

Izrada sladoleda za bebe

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

'Daš pops' je prvi sladoled za bebe i djecu - trenutačno imaju sladolede za 6+ mjeseci, odnosno dojenčad i 12+ mjeseci za djecu. Dugo je zamisao o izrađivanju sladoleda ležala u bilježnici, ali kada se rodila kći Daška koja je alergična na mlijeko, ideja o sladoledu je zaživjela.

- S obzirom da sam i ja intolerantan na laktozu, radio sam već prije sladolede za sebe. Tako sam krenuo raditi sladolede Dašku i jednostavno, dogodila se ideja. Pokazalo se to savršenom formulom, jer je mliječni protein jedan od vodećih alergena. Roditelji imaju opciju i osobe koje su alergične konačno mogu jesti normalni sladoled, kaže Marko Šepetavc.

Mala Daška bila je i inspiracija za ime sladoleda, a i vjerna je kušačica svakog novog okusa.

- Neko nekad kaže 'Jao, kako ću tako maloj bebi dat hladno?, ali se svi stalno bore sa zubićima i to hladno njima jako paše. Ja imam troje djece i znam šta su zubi. Kad to krene, onda je njima jako zabavno. U sladoledima 12+ mjeseci imamo agavinog sirupa koji daje malu slatkoću, a to je prirodni sastojak. Za nikakav sladoled nije korišten nikakav drugi šećer, objašnjava Azra Hadžić Josipović.

Ovi sladoledi kraft proizvodnje jedinstveni su. Prvi su na svijetu napravljeni baš za najmlađe, i najvažnije od svega - zdravi su. Nemaju aditiva, dodanog šećera ni stabilizatora. A baza su im voće, povrće i žitarice. Neki čak u sebi nemaju ni vodu kao bazu.

- Sastojaka je vrlo malo u sladoledu - od 2 do maksimalno 6. Zato jesu za bebe i djecu. I deklaracije su jednostavne i transparentne, tako da roditelji mogu s punim povjerenjem pročitati i znaju što je unutra. To je uglavnom prije svega organsko, visoko kvalitetno voće prve klase i povrće, nježne žitarice kao što su zobene pahuljice, pir, pirov griz, odnosno napitak od pira. Negdje imamo dodatak i prirodne izvorske vode. Dakle, nije bilo kakva voda, ali to sve je prilagođeno maloj djeci, dodaje Azra Hadžić Josipović.

Vesela ekipa sladolednih kreativaca broji tek 4-ero ljudi, a svatko ima svoju ulogu. Deset okusa šarenih eko sladoleda ručno se izrađuje svakoga dana. U pripremi je I linija za odrasle, a jednoga dana "Daš" ekipa planira otvoriti svoju sladoledarnicu. Dotad marljivo osmišljavaju nove okuse uz pomoć najvjernijeg kušača - Daške.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!