10:38 / 15.09.2020.

Autor: Martin Lukavečki/HRT

Slamnata inspiracija

-

-

Foto: - / -

Evo kako slama može biti itekako korisna u umjetnosti.
U ateljeu gospodina Jasmina Mesarića - radni stol, svjetiljka, skalpel, pinceta, škarice, skice, ljepilo za drvo, podloga od kartona i slama od raži. Ovim umjetničkim izričajem - svojevrsnim mozaikom, zaokupljen je puna tri desetljeća.  

Po zidu samo malen broj radova, mnoge je poklonio prijateljima, rodbini. Od religioznih motiva tu su dojmljive slike Srca Isusova, Srca Marijina. Sirena je kompozicija  inspirirana grčkom mitologijom, tu je slika pauna, pa  violina i orhideje, svjetionik, konj, suncokret, proljetno jutro. Jedno od zahtjevnih djela prikaz je Fordova oldtimera iz 1931.

Slama je zahvalan materijal. Pod svjetlošću daje predivan dojam, nešto poput 3D efekta, ističe.

A pripreme su važan djelić slamnate priče.

- Uzmem određenu količinu slamki, stavim ih u kipuću vodu da slama omekša, a nakon toga idem peglati i to jednu po jednu, svaki listić, jer se s produljenjem peglanja dobije spektar od najsvjetlijeg do najtamnijeg tona, kaže.

Za jednu kompoziciju, ovisno o temi, treba mu do dva mjeseca.

Njegovi su radovi pravo otkriće, nažalost dosad nije izlagao.

Rođen u Travniku, po ocu Međimurac, s obitelji živi u Varaždinu. Namjera mu je osim varaždinskoga starog grada neku od kompozicija posvetiti "biciklinu" ili nekom događaju sa špancir festa.

Jedna kompozicija sastoji se od tisuću i više dijelova. Treba mnogo strpljenja i veliko iskustvo.   

Kao dijete često je dolazio u Međimurje. Iz Vučetinca pamti "hižice" pokrivene slamom. S pomoću palete 18 tonova, koliko ih dobiva od slame, zasigurno će njima oživiti i ta draga sjećanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!