16:26 / 31.07.2020.

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Slaven ostvaruje dječački san - otvara striparnicu

-

-

Foto: - / -

Za Slavena Goričkog strip je bio ljubav na prvi pogled - i to u petoj godini. Uz legendarnog je ‘Zagora’ naučio i čitati, a ovih dana ostvaruje mu se davni dječački san u Zagrebu otvara knjižaru specijaliziranu za strip.
Za Slavena Goričkog strip je bio ljubav na prvi pogled - i to u petoj godini. Uz legendarnog je ‘Zagora’ naučio i čitati, a ovih dana ostvaruje mu se davni dječački san u Zagrebu otvara knjižaru specijaliziranu za strip. - Meni je Zagor uvijek Zagor, to je taj prvi kontakt sa stripom, prva ljubav, a kada se čovjek za to zakači iznad svih normalnih granica,  onda tu ide uvijek neko istraživanje, tražiš nešto novo, pa čitaš, pratiš… Sada je puno lakše. Zadnjih dvadeset godina, otkad je internet sveprisutan, pa onda ja dosta putujem po festivalima u Italiji i Francuskoj, Engleskoj, pa otkrijem uvijek nešto novo, priča nam Slaven.

Uvijek nešto novo bude i na međunarodnom festivalu stripa Crtani romani šou u Zagrebu, koji Slaven Gorički vodi već desetak godina. Uz mnogobrojne ljubitelje stripa sa svih strana, festival - iznimka je, zbog koronavirusa, ova godina - pohode i neki od najvećih crtača stripova.

- Naši gosti Dylana Doga crtaju s nekima od najpoznatijih zagrebačkih motiva, pa zato imamo Dylana Doga kod Kamenitih vrata, kod Meštovićeva paviljona, kod Kule Loršćak… Za 50 godina Zagora u Hrvatskoj napravili smo dva različita plakata na kojima su su Zagor i Chico, a iza njih je Hrvatska, pa smo napravili grafiku i majice, ističe Slaven.

Grafike i plakati izloženi su u galeriji koja se nalazi u sklopu knjižare koja će zasigurno postati jedno od omiljenih okupljališta zaljubljenika u strip. Uz veliku ponudu najrelevantnijih svjetskih i domaćih izdanja, posebno će ih obradovati originalne stranice iz raznih stripova.

- Tu su originalne stranice iz Alana Forda koje je crtao legendarni Magnus, imamo originalne stranice Gallijana Ferrija, najpoznatijeg i najvećeg crtača Zagora ikad, zatim imamo nešto Punishera, Spidermana, jednu sliku Maurovića, nabraja Slaven Gorički.

Iako su ga mnogi dobronamjerno odgovarali od ideje da otvori knjižaru u ovoj krizi ili ga nagovarali na nešto unosnije, recimo kafić - Slaven u šali kaže da tu više pomoći nema. Kada se jednom navučeš na strip, to traje cijeli život. Unatoč svim teškoćama s kojima se susreću svi koji pokreću neki posao u ovim kriznim vremenima, pun je optimizma i planova.

- Pokušat ću u godinama koje dolaze, bez obzira na krizu, što više toga objaviti. Recimo, prošle godine smo objavili Tarzana Russa Manninga, novinske stripove, to je publika fantastično primila. Sada ćemo objaviti drugi broj, a negdje do devetog mjeseca ćemo objaviti i novinskog Spidermana za koji je scenarij radio Stan Lee, a crtao ga je John Romita, najavljuje Slaven.

Sretan je što je odrastao u zlatno doba stripa koji je u bivšoj državi bio neobično popularan, s visokim nakladama. Danas Hrvatska u novim izdanjima prednjači pred državama u regiji.

- Jako bitan faktor su potpore Ministarstva kulture. Zahvaljujući tim potporama jako se osnažilo izdavaštvo, pa danas imamo priliku čitati neka ne neka nego većina svjetskih ostvarenja stripa, napominje Slaven Gorički.

Na kraju nam je Slaven otkrio omiljeni citat iz stripa: To je citat iz Alana Forda -  'Bolje izdati knjigu, nego prijatelja!'

Bit će i knjiga i prijatelja na otvorenju Slavenove knjižare, kao i svih onih koji slučajno ili namjerno navrate u ovo carstvo stripa u središtu Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!