Slavonski Brod: Učenici zaštitili svoje proizvode

02.02.2021.

12:49

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

Učenička zadruga Srednje poljoprivredne škole iz Slavonskoga Broda prva u Hrvatskoj zaštitila je svoje proizvode žigom s oznakom "Zdravlje iz vrta". Počelo je tako i brendiranje Brodsko-posavske županije, a to što kreće iz škole, od novih naraštaja poljoprivrednih proizvođača - sjajna je poruka.

Svakom proizvodu učeničke zadruge maturantica Paulina zna sastav i podrijetlo.

- Džem od kupine koji se dobio našim ukuhavanjem na ekonomiji. Nalazi se u teglici od 300 grama i cijena je desetak kuna, rekla je učenica Srednje škole "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod Paulina Bilušić.

U budućnosti možda i poraste jer uskoro će sve što na školskom imanju uzgoje i prerade na tržište plasirati s oznakom "zdravlje iz vrta".

- Vlasništvo je škole i po strogim uputstvima se on može koristiti samo uz dozvolu škole ili autora, naglasila je ravnateljica Srednje škole "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod Marija Tomić.

- Zdravlje iz vrta kao nekakva ideja koja je nastajala na ovim prostorima školskog vrta nije od jučer. Ona traje godinama. Bila je provučena kroz različite projekte koji su bili u našoj školi, istaknuo je Vehid Ibraković, profesor u Srednjoj školi "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda.

Pomogli su da oznaka s logotipom ovog spiralnog vrta postane žig, a oni prva školska zadruga s robnom markom.

- Istina se ustvari krije iza toga da smo pokušali kroz ishođenje žiga za poljoprivrednu školu na neki način započeti postupak brendiranja naše županije, kazala je ravnateljica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije Mirela Brechelmacher.

- Imamo alat koji smo dobili kroz projekt STRONGER ali sad na tome alatu moramo svi raditi, dodao je Ibraković.

U školskom vrtu u sezoni rade udarnički. I prema strogim pravilima.

- Dobili jednu savršenu kombinaciju: učeničkog zadrugarstva povezanog s tradicijom, odnosno ekologijom i s poduzetništvom, istaknuo je voditelj Učeničke zadruge "Tkanica", Srednja škola "Matija Antun Reljković", Slavonski Brod Mario Vukasović.

Nisu slučajno u strukovnom obrazovanju škola mentor na putu prema centru izvrsnosti. Svako novo priznanje potvrda je da idu u pravom smjeru.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!