'Slikarstvo mi je zadovoljstvo, ljubav... sve'

02.01.2018.

12:20

Autor: Vesna Zovko/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Dašak juga, Dalmacije, mora u jednom zagrebačkom restorana u kojem je otvorena izložba slika samoukog slikara Šime Puljića.
Dašak juga, Dalmacije, mora u jednom zagrebačkom restorana u kojem je otvorena  izložba slika samoukog slikara Šime Puljića.
Iza bajkovitih zimskih prozora - bajka juga. S motivima mora i njegove blizine koji umiju, ma koje godišnje doba bilo, dočarati ljeto. Izmamiti osmijeh, čežnju, nostalgiju. Često me ljudi pitaju otkada slikate, ne mogu reći točno godinu… Slikam otkada znam za sebe, tako kada vraćam slike iz djetinjstva uvijek me fascinirao odlazak u . Prva stvar koja mi je ostala u sjećanju: Izvor života Meštrovića,  otkriva samouki slikar Šime Puljić. Tako je remek-djelo velikog majstora inspiriralo malog dječaka na vlastito istraživanje svijeta likovne umjetnosti. A poticaji su i danas svakodnevni. Nekako su valjda to 'geni kameni'…  Meni je nezamislivo sjesti, a da ne slikam. Slikarstvo mi je zadovoljstvo, ljubav, može se reći sve,  iskren je Šime kojeg u tome podržava obitelj. Supruga mu je najbolji kritičar. A majka jedan od najdražih motiva. Poezija bezuvjetne ljubavi, topline, doma… Mi smo odrasli uz ognjište, na Miljevcima djetinjstvo je bilo specifično i teško, ali je bilo i lijepo.
Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti o Šiminom slikarstvu kaže da je to jedno komorno slikarstvo koje nema namjeru takmičiti se s nekim umjetničkim trendovima, nego se radi o slikarstvu koje je nastalo duboko iz osjećaja prema zavičajnom prostoru

Šiminu izložbu, svojevrsno putovanje plavim vedrinama juga, u Ivici i Marici možete pogledati do sredine siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!