18:53 / 09.04.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Sluh - osjetilo koje nas vodi kroz život

-

-

Foto: - / -

Jeste li znali da je prosječna brzina putovanja zvuka kroz zrak 343 minute u sekundi? Ili da se u uhu nalazi najmanja kost u tijelu?
Naše uši jedna su od najnevjerojatnijih struktura u tijelu. Sluh ima biološku i društvenu ulogu: daje nam mogućnost komuniciranja, uživanja u glazbi i orijentacije u svijetu.

Prosječna brzina putovanja zvuka kroz zrak je 343 m/s. Zvuk putuje sporije od svjetla – zato prvo vidimo sijevanje, a tek onda čujemo grom. Brzina putovanja zvučnih valova raste s porastom temperature i vlažnosti zraka.

Ljudsko uho čuje frekvencije zvuka u rasponu od 16 do 20 kHz. Što se jačine zvuka tiče, normalan ljudski razgovor kreće se na oko 50 do 65 dB, a primjera radi -  zvučnici na koncertu mogu nas izložiti jačini zvuka od čak 115 dB. Dugotrajna izloženost buci narušava sluh jer oštećuje osjetne stanice unutarnjeg uha, a one osim toga, propadaju i s godinama.

Izbjegavanje buke i zaštita od nje najbolje su metode očuvanja sluha. Jedan od mehanizama zaštite našeg slušnog aparata je nešto čega se stalno pokušavamo riješiti, a to je ušni vosak. Međutim liječnici preporučaju posve suprotno jer ušni vosak ima zaštitnu funkciju i održava u uhu negativne vrijednosti pH što sprječava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Što je dobro znati budući da se količina bakterija u uhu može 700 puta povećati samim korištenjem slušalica.

I jedna zanimljivost za kraj, u uhu se nalazi najmanja kost u ljudskome tijelu. Stapes ili stremen je velik 3 puta 2,5 milimetra. On je nježan kontakt između lanca slušnih koščica i pužnice koji nam omogućuje da pretvaramo zvučne valove – fizičku mjeru pritiska, u nešto subjektivno, a to je zvuk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!