Smiruju, čiste zrak, podižu kreativnost, smanjuju buku

14.03.2021.

15:16

Autor: Kod nas doma/HTV

Terariji - lijek za betonsku džunglu

Terariji - lijek za betonsku džunglu

Foto: Kod nas doma / HRT

Leon Božić i Tomislav Štrkalj imaju misiju – kroz svoj projekt "Dnevna doza biljaka" žele donijeti što više zelenila u betonske džungle.

Biljke nas smiruju, čiste zrak, podižu kreativnost, smanjuju buku u praznom prostoru, kaže Leon, a Tomislav se nadovezuje:

- Najvažnije od svega – uče vas strpljenju. Ovaj zanimljivi duo ni sam ne zna koliko točno biljaka posjeduje, ali znaju da sigurno imaju sto biljnih vrsta.

Ono što je za njih započelo kao hobi, pretvorilo se u posao. Naime, počeli su s izradom zanimljivih terarija – danas su ti terariji stanovnici mnogih domova i ureda. Jedan od zanimljivijih koje posjeduju je samoodrživi biljni terarij koji biljkama daje svjetlo, vodu i maglicu, a potrebno ih je samo povremeno ošišati.

- Nemam vremena uvijek otići do šume, pa kada želim pet minuta mira u danu, zurim u te terarije i gledam što se unutra događa – udubim se u to, smirim se. Svima apsolutno preporučujem da imaju terarije, kaže Tomislav.

Mnogi ne znaju da postoje "zračne" biljke, kojima za rast uopće ne treba zemlja. Umjesto toga mogu se primjerice, staviti u 'himmeli' – njihov uradak.

- To je inače tradicionalni finski božićni ornament, oni ga pletu od slame, a nešto je poput naše pšenice – simbolizira nadolazeću godinu. Što je konstrukcija 'himmelija' ljepša i veća, to će sljedeća godina biti bolja i plodnija, objašnjava Leon.

Kako bi svoje znanje o biljkama približili većem broju ljudi, ovaj dvojac organizira radionice na kojima druge podučavaju o izradi terarija.

- Glavno i osnovno je staviti bilo kakav riječni šljunak – to je drenažni sloj koji ide na dno staklenke. Zatim ide obična mrežica, pa aktivni ugljen – on služi kao pročišćivač vode koja se slijeva u drenažni dio. Sljedeći korak je supstrat, odnosno hrana za biljke – u njega je dobro dodati perlit, čisto radi prozračnosti zemlje. Zatim se sade biljke koje vole visoku vlagu, i dobro je ne trpati previše biljaka jer će s vremenom one prerasti cijeli terarij, savjetuje Tomislav i dodaje kako je terarije obavezno prskati destiliranom vodom i držati ih podalje od direktnog sunca i radijatora. 

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!