13:02 / 01.09.2019.

Autor: Vlatko Grgurić/HRT

Smokve u užem središtu Zagreba

-

-

Foto: - / -

Smokve ne bismo očekivali ovdje na kontinentu, na obroncima Zagrebačke gore. Ali uspijevaju. Juroslav ih je posadio još prije dvadesetak godina.
Od kuće Juroslava Draguna u Remetama do Trga bana Jelačića nema ni 3,5 km. Strogo uzevši kuća je, dakle, u širem centru grada. Odmah iza kuće je mali voćnjak, a u njemu - smokve. Ne bismo ih očekivali ovdje na kontinentu, na obroncima Zagrebačke gore. Ali uspijevaju. Juroslav ih je posadio još prije dvadesetak godina.

- U voćnjaku imamo deset grmova smokava mediteranskog tipa s različitih lokacija. Znači, iz Lokvičića, Klobuka iz Hercegovine, Starigrada Paklenice, Posedarja, Grgurica u Ravnim kotarima, iz centra Imotskog od gospodina Strinića, govori.

Zime pod Medvednicom znaju biti hladne, ali Juroslavu smokve - zanimljivo - nikada nisu smrznule. Nije ih ni štitio preko zime. Smokve izvrsno rastu i rađaju obiljem plodova. Voćnjak je zdrav i nikad tretiran kemijskim preparatima. U ovom ekološkom nasadu ni traga bolestima i štetnicima.

Smokve je Juroslav počeo brati uoči Velike Gospe 14. kolovoza. Brat će ih - kaže - do prvih mrazova. Toliko ih je da ni sam ne zna kamo će s njima. Smokava je uz kuće, na južnim stranama, oduvijek bilo na kontinentu. No prije pola stoljeća rađale su rijetko ili nikako. No, sad - kao ovdje - rađaju svake godine. Mijenja li se klima? Hoćemo li ih saditi uskoro i na većim plantažama - provjerili smo na Agronomskom fakultetu.

- Ono što je bitno je da njeno drvo, odnosno mladice sazru u zrelo drvo, da ne dođe do smrzavanja izbojaka. To je primarno i ako dođe do smrzavanja povoljno svojstvo smokve je da se brzo regenerira. Tako da smokva postaje voćna vrsta sa sve više stabala i da se može uzgajati. Naravno, to ovisi i o sortimentu, ne može svaka sorta i genotip, to je ono što je ključno, kazala je Martina Skendrović Babojelić, predstojnica Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta.

- Svi oni koji uživaju u plodovima smokava bez ustručavanja da to  posade u svojim dvorištima ne samo u Zagrebu nego i u Zagrebačkoj županiji. Stablo smokve traje 70 godina, znači smokvu sadite za jedan ljudski vijek, kad je jednom posadite berete dok ste živi i uživate u plodovima smokava, poručuje Dragun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!