Sobovi i pingvini među ugroženim vrstama koje je istaknuo WWF

29.12.2022.

10:14

Autor: Hina/I.B.

Carski pingvini

Carski pingvini

Foto: Shutterstock / HRT

Sobovi i carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoliša WWF ove godine istaknula kako bi ilustrirala prijetnje s kojima se suočavaju tisuće životinja diljem svijeta.

Tisuće vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem prijetnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izvješću.

- Međunarodni crveni popis sada navodi više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene, rekla je organizacija pozivajući se na Crveni popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Godine 2000. najveća svjetska populacija divljih sobova u regiji Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milijun životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, kaže WWF, a kao glavne razloge navodi klimatske promjene i krivolov.

Organizacija je također istaknula carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti.

- Na trenutnim razinama emisije stakleničkih plinova, između 80 i 100 posto svih poznatih kolonija carskih pingvina prijeti izumiranje do 2100. godine, rekao je WWF.

Podsjetio je i na ovoljetni masovni pomor ribe u rijeci Odri, koja teče između Njemačke i Poljske. Taj je pomor također bio prepreka ponovnom uvođenju baltičke jesetre jer su tisuće ribljih jedinki uginule.

U kolovozu su tisuće riba pronađene uginule u Odri. Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ribe ispuštanje soli u kombinaciji s niskom razinom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge (Prymnesium parvum).

WWF je istaknuo i pozitivne primjere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu, koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s popisa ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Unatoč tome, potrebne su dodatne mjere kako bi se kitovi zaštitili od prijetnji poput ribolova, brodskog prometa i onečišćenja, rekla je organizacija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!