15:15 / 19.03.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

"Solidarnost u kulturi"

'Solidarnost u kulturi'

'Solidarnost u kulturi'

Foto: NSK / HRT

Tko smo i što ostaje iza nas? Ne bismo znali da nema kulturne baštine, a u posljednje vrijeme prijetnje njezinu očuvanju su pandemija i razorni potresi. Kako djelovati u kriznim uvjetima - tema je trodnevne međunarodne konferencije "Solidarnost u kulturi", koja se održava do 20.ožujka u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. 

Oko 130 stručnjaka iz velikih međunarodnih kulturnih organizacija i institucija govori o očuvanju i održivosti, a prati ih 500 sudionika iz 53 zemlje - zbog epidemioloških uvjeta - u virtualnom okružju.

- Konferencija zove 'Solidarnost u kulturi' zato što bez suradnje jako puno različitih, intersektorskih partnera, nije moguće raditi održivi dugotrajni sustav i zaštite i restauracije kulturne baštine općenito, ističe glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice Ivanka Stričević.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek napomenula je, pak da su potresi, što se tiče kulturne baštine, jedna akutna situacija.


- Pred cijelom baštinskom strukom u Hrvatskoj godine su rada kako bismo svu tu baštinu koju su ove zadnje katastrofe ugrozile obnovili i sačuvali, poručila je ministrica.


Detalji o konferenciju te popratni materijali nalaze se na  internetskoj podstranici Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!