Sova ušara proglašena Pticom godine 2022.

18.02.2022.

10:16

Autor: Hina/HRT

Sova ušara

Sova ušara

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Pticom godine 2022. ornitolozi udruga Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode proglasili su sovu ušaru, drugu po veličini vrstu sove u svijetu rasprostranjenu i u Hrvatskoj.

Izbor je proveden od 11. veljače do 16. veljače na web-stranici udruge Biom a ornitolozi su, pored ušare, u uži izbor nominirali jarebicu kamenjarku (Alectoris graeca) i glavatu patku (Aythya ferina). Od 338 glasača koji su sudjelovali u izboru, uvjerljivo najveći broj glasova (59,8 posto) osvojila je ušara.

Ušara (Bubo bubo) je druga po veličini vrsta sove u svijetu koja je ime dobila po karakterističnim velikim čupercima na glavi koji podsjećaju na uši (iako s njima nemaju veze). Žive u monogamnim parovima i ptice ostaju zajedno čitav život, a kada uspostave svoj teritorij, njega također ne mijenjaju. Gnijezdi se na liticama, strmcima, kamenolomima, a rjeđe na stablima ili tlu. Hrani se raznolikim plijenom poput kukaca, riba, gmazova, ptica i zečeva što ju čini važnim dijelom ekosustava.

Rasprostranjena je duž cijelog priobalja te u Dalmatinskoj zagori, Lici i Gorskom kotaru, a gnijezdi se i na većini otoka, dok je u kontinentalnom dijelu Hrvatske lokalno rasprostranjena, najčešće u kamenolomima i njima sličnim staništima. Mnogo je razloga zašto je ugrožena: stradavanje od strujnog udara na električnim vodovima, krivolov, namjerno ili slučajno trovanje. Zbog nestanka stočarstva i poljodjelstva nestaju i otvorena staništa na kojima lovi, a na područjima s razvijenim penjačkim turizmom dolazi do njezina uznemiravanja tijekom gniježđenja.

Volonteri diljem Hrvatske već pet godina prate lokalne parove ušara.

"Odabirom ušare za Pticu godine želi se dodatno podići svijest o prijetnjama s kojima se susreće te potaknuti širenje volonterske mreže čuvara ove najveće europske sove", priopćeno je.

Izbor Ptice godine u Hrvatskoj prvi su put proveli ornitolozi i organizacije koje se bave proučavanjem i zaštitom ptica i prirode 2016. godine, kada je tom titulom proglašena bregunica (Riparia riparia). Izbor je ponovno održan 2018., koja je proglašena godinom čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru (Sterna hirundo) i malu čigru (Sternula albifrons), te potom 2019., koja je bila godina prepelice (Coturnix coturnix), dok je Ptica godine 2020. bila zlatovrana (Coracias garrulus).

U želji da što širi krug ljudi osvijesti potrebu dobrobiti ptica, njihovih staništa i očuvanja bioraznolikosti u Hrvatskoj, 2021. je sudjelovanje u izboru Ptice godine prvi puta otvoreno i široj javnosti, a za Pticu godine 2021. izabrana je lastavica (Hirundo rustica).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!